Zoektocht naar AirAsia-vlucht QZ8501 duurt voort

maandag 29 december 2014

Sinds afgelopen zondag (28 december 2014) wordt vlucht QZ8501 van AirAsia vermist. De vlucht vertrok van Indonesië naar Singapore, maar de luchtverkeersleiding in Jakarta verloor zondag het contact met het toestel. Sindsdien ontbreekt elk spoor van het vliegtuig, met aan boord 155 passagiers en zeven bemanningsleden.

De zoektocht van gisteren is gestaakt om 19:00 uur lokale tijd (13:30 uur Nederlandse tijd) vanwege de duisternis. Het Indonesische ministerie van Transport meldde dat zij vandaag de zoekactie weer voortzetten.

Het contact met de verkeersleiding is om 7:24 uur lokale tijd verloren. Dit was 42 minuten na het opstijgen van het Indonesische Surabaya, dit meldt de luchtvaartmaatschappij. Kort hiervoor vroeg de piloot of hij een andere koers mocht vliegen vanwege het slechte weer; hij vroeg toestemming om hoger te vliegen om zo de wolken te vermijden. Niet veel later verdween het toestel van de radar. De piloot heeft geen noodsignaal afgegeven.

De lokale media geven aan dat de reddingsdiensten er vanuit gaan dat het toestel in zee is gestort. Vermoedelijk op ongeveer 145 kilometer van het eiland Belitung. Dat ligt ongeveer halverwege tussen Surabaya en Singapore. Wat er mis is gegaan, is nog geheel onduidelijk.

Passagierslijst

De Airbus 320-200 had oorspronkelijk om 8:30 uur lokale tijd moeten landen in Singapore. AirAsia heeft een passagierslijst naar buiten gebracht met de nationaliteiten van de mensen die op de vlucht van Indonesië naar Singapore zaten. Het gaat om 155 passagiers en zeven bemanningsleden.

Het gaat om 149 passagiers uit Indonesië, drie passagiers uit Zuid-Korea, één uit Maleisië, één uit Singapore en één uit Groot-Brittannië. Hieronder waren 16 passagiers minderjarig. Ook was er een baby aan boord van slechts een paar maanden oud.

Javazee

Op het moment dat het toestel het contact verloor, vloog deze vermoedelijk over de Javazee, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Transport. Deze ligt tussen de Kalimanten en Java.

Er is direct een zoek- en reddingsactie in gang gezet door AirAsia, zo liet de maatschappij weten in een verklaring.

Op de luchthaven van Juanda International Airport, in Surabaya, is een crisiscentrum ingericht voor de naasten van de vermiste reizigers. Zij wachten hier angstig op nieuws over de QZ8501.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl