Luchtreizigers en reisbureaus woedend over uitblijven prijsdaling

donderdag 11 december 2014

De afgelopen tijd zijn de olieprijzen aardig gedaald en hierdoor zijn de kosten voor kerosine flink afgenomen. Luchtreizigers en reisbureaus zijn daarom ook verbaasd dat vliegmaatschappijen de scherp gedaalde brandstofkosten nog niet doorberekenen in ticketprijzen. “Het lijkt erop dat we worden geflest,” zo vreest de brancheorganisatie ANVR.

De reisorganisaties hebben dan ook grote moeite om aan hun consumenten uit te leggen waarom de prijzen van vliegtickets maar niet omlaag gaan terwijl de olieprijs daalt. Met name grote zakenreisorganisaties als ATPI, BCD Travel en VCK Travel zijn het zat, “Wij kunnen die blijvend hoge brandstoftoeslagen, die vaak meer bedragen dan de werkelijke kosten, niet meer aan onze passagiers uitleggen, nu de olieprijs zo is gekelderd”.

Volgens de voorzitter van het ANVR, Frank Oostdam, is er sprake van misbruik van deze toeslagen. “Het is ondoorzichtig waarom en wanneer ze door vliegmaatschappijen worden gehanteerd en hoeveel geld ermee is gemoeid. Er is veel ongenoegen en commotie”.

Sinds juni is de prijs van ruwe olie met 40 procent gezakt tot onder de 70 dollar per vat. De kerosineprijs is in heel 2014 bijna met 30 procent gedaald volgens de wereldluchtvaartclub IATA.

De ANVR wil het dilemma de komende tijd aansnijden bij overleg met luchtvaartmaatschappijen.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl