Passagiers KLM-vlucht lopen 55 uur vertraging op

maandag 8 december 2014

Ruim 380 reizigers werden ruw wakker geschud afgelopen vrijdag toen ze vanuit Sint Maarten terug naar Amsterdam wilden vliegen. KLM vlucht KL 9865 had oorspronkelijk technische problemen, waardoor het toestel niet kon opstijgen. Vervolgens was er een bommelding op de luchthaven van Sint Maarten, wat een extra uur vertraging opleverde. De passagiers hebben uiteindelijk 55 uur vertraging opgelopen.

Op vlucht KL 9865 ontstond een technisch probleem dat verholpen diende te worden door de technici van KLM. Technische problemen komen vaker voor, echter vervolgens werd de reparatie uitgesteld door een valse bommelding waardoor de luchthaven een uur lang volledig werd afgesloten. Uiteindelijk was het de monteurs niet gelukt om het vliegtuig op tijd de repareren, waardoor de vertraging verder opliep. Reizigers werden toen gedwongen om de nacht op het vliegveld door te brengen.

KLM heeft nu besloten om een toestel naar Sint Maarten te sturen om de gestrande passagiers op te halen, met tussenstop op Curaçao waar nog meer passagiers vastzitten. De luchtvaartmaatschappij wijt de vertraging aan buitengewone omstandigheden, waardoor de passagiers geen recht op compensatie zouden hebben.

Passagiers met een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht hebben volgens Europese wetgeving recht op een vergoeding. Uitgezonderd zijn vertragingen die onderhevig zijn aan 'buitengewone omstandigheden'. Luchtvaartmaatschappijen verwijzen daarom graag naar 'buitengewone omstandigheden' om het betalen van compensatie te vermijden. In dit geval staat het nog helemaal niet vast dat de passagiers geen recht hebben op een vergoeding. De vertraging is in principe ontstaan door technische problemen en niet door de valse bommelding. Immers: ook als er geen valse bommelding was geweest dan zou de vertraging ver boven de 3 uur zijn uitgekomen.

Wil je alsnog weten of je recht hebt op compensatie voor deze vlucht? Wij helpen je natuurlijk graag. Via de website kun je kijken waar je recht op hebt.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl