‘Luchtvaartpetitie’ tegen prijsvechter Norwegian Air

vrijdag 28 november 2014

Luchtvaartmaatschappijen Air France, KLM en Lufthansa hebben samen met de piloten- en cabinebonden een petitie getekend en ingediend bij de Europese Commissie. In de ogen van de luchtvaartmaatschappijen maakt Norwegian Air zich schuldig aan oneerlijke concurrentie. Lufthansa, Air France en KLM willen dat Brussel de prijsvechter een halt toeroept.

Afgelopen dinsdag (25 november 2014) vond er op hoog niveau overleg plaats tussen de Europese Commissie en het Amerikaanse Department of Transportation over ‘Open Skies op de Atlantic’, het verdrag dat Europese luchtvaartmaatschappijen in staat stelt vanaf elke luchthaven in Europa naar elke luchthaven in de Verenigde Staten te vliegen.

De topmannen van Air France (Alexandre de Juniac), KLM (Pieter Elbers) en Lufthansa (Carsten Spohr) roepen Brussel op oneerlijke concurrentie van de Noorse prijsvechter Norwegian Air International met goedkope arbeidskrachten op de vliegroutes van Europa naar Amerika tegen te houden. De luchtvaartmaatschappij heeft een vergunning aangevraagd om tussen Londen en de Verenigde Staten te gaan vliegen met Thais personeel dat via een bedrijf uit Singapore is ingehuurd. Via die constructie is Norwegian veel minder kwijt aan personeelskosten dan maatschappijen met Europees personeel.

De petitie is in Nederland onder andere getekend door de vakbonden voor verkeersvliegers en cabinepersoneel. “Meer dan negen miljoen luchtvaartbanen in de Europese Unie lopen gevaar”, volgens de ondertekenaars. Bjorn Kos (topman Norwegian Air) ziet geen enkel probleem met de langeafstandsvluchten. “Niks geen oneerlijke concurrentie. We maken vliegen juist goedkoper en creëren hierdoor banen”.

Geschreven door: Team Vlucht-Vertraagd.nl