Birds 532900 640

Schiphol test nieuwe lasermethode voor verjagen vogels

vrijdag 21 november 2014

Binnenkort zullen vogels op de luchthaven Schiphol mogelijk verjaagd worden door groene lasers. Dat meldt de Telegraaf. Schiphol hoopt dat dit futuristische plan om vogels van de start- en landingsbanen te weren doorgaat.

Vogels vormen een groot risico voor het vliegverkeer; maar liefst zeven op de tienduizend vliegtuigen komen in botsing met een vogel en dit kan de veiligheid belemmeren en daarnaast vertraging veroorzaken.

Momenteel zijn er de zogenaamde ‘birdwatchers’ die met zaklantaarns met laserlicht rondlopen. Helaas hebben deze lantaarns op grote afstand niet het gewenste effect. Schiphol heeft daarom een arsenaal aan manieren om de vogels te verjagen van de luchthaven, bijvoorbeeld lichtkogelpistolen en geluidsinstallaties. De groene lasers zouden hier mogelijk aan toegevoegd worden. Nederlandse onderzoekers hebben daarnaast ook een robotroofvogel ontwikkeld om op de luchthavens in te zetten.

Wat betreft de nieuwe permanente lasers bevestigt een woordvoerder van Schiphol in een artikel in de Telegraaf dat de ervaringen hiermee positief zijn. Maar aangezien het van belang is dat het systeem piloten niet hindert wordt daar nog op getest. Indien aan alle voorwaarden wordt voldaan, overweegt Schiphol om te lasers structureel te gaan gebruiken.

birds-532900_640

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl