Mogelijk landingsverbod Duitse maatschappijen

vrijdag 14 november 2014

Duitse luchtvaartmaatschappijen riskeren een landingsverbod in het Verenigd Koninkrijk indien zij zich niet houden aan de nieuwe veiligheidsregels die daar later deze maand worden ingevoerd. Onder dit nieuwe beleid moeten zij van tevoren informatie afstaan over de passagiers op een vlucht. Dit is echter in strijd met de Duitse privacywetgeving.

De Britse en Duitse autoriteiten zijn in spoedoverleg getreden om de Duitse regering te bewegen om de dataprotectieregels te laten vallen.

De acties zijn ter voorbereiding op nieuwe anti-terreur maatregelen. Die worden later deze maand ingevoerd en zijn ontworpen om de stroom Britse en Europese jihadisten, reizend naar Syrië en Irak, te beperken en om zo te voorkomen dat terroristen naar Groot-Brittannië reizen.

Premier David Cameron maakt in september ook al bekend dat er verschillende maatregelen genomen worden om het in- en uitreizen van jihadisten te voorkomen. "Luchtvaartmaatschappijen moeten rekening houden met onze 'no-fly' lijsten, ons informatie geven over hun passagiers en zich aanpassen aan onze veiligheidsscreeningbehoeften. Als ze dit niet doen, dan kunnen ze niet landen in het Verenigd Koninkrijk", aldus Cameron.

Deze veiligheidsredenen gelden voor alle Europese luchtvaartmaatschappijen maar met name voor Duitsland omdat zij verbieden om passagierslijsten vooraf vrij te geven. Volgens de Britse krant zouden Duitse maatschappijen herhaaldelijk zijn gevraagd de passagiersinformatie aan te leveren. Dit werd vervolgens geweigerd en daardoor staan de maatschappijen nu op de nominatie om uitgesloten te worden van de Britse luchthavens.

Op de passagierslijsten die de Britten willen ontvangen staan onder andere de volledige naam van de passagier, maar ook het huisadres en het creditcardnummer.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl