Airbus patenteert virtual reality-helm

vrijdag 19 september 2014

Airbus heeft patent aangevraagd voor een virtual-realityhelm; sinds vandaag heeft de vliegtuigfabrikant dit patent ook daadwerkelijk gekregen. De virtual-realityhelm kan de vliegbeleving van passagiers controleren. De helm zou de passagiers doen vergeten dat ze in een vliegtuig zitten.

Het ontwerp zou de passagiers onderdompelen in een ‘zintuiglijke isolatie’, zo stelt Airbus. Zij geven aan dat vliegtuigmaatschappijen allerlei manieren hebben om verveling en stress tijdens een vlucht tegen te gaan. Als voorbeeld worden games, toegang tot films en maaltijden gegeven.

Airbus vindt dat het beter zou zijn als de passagiers meer worden geïsoleerd. Doordat de zintuigen afgesloten worden door de helm vallen een aantal ongemakken zoals weinig beenruimte ook minder op, stelt Airbus. “Deze isolatie staat de passagier toe om meer te hebben aan de afleidingen die worden aangeboden”.

Mogelijkheden virtual-realityhelm

Met de helm is het mogelijk om muziek te luisteren, (3D)-films te bekijken en met een virtueel toetsenbord computerwerk te doen. De gebruiker kan ook op aanvraag een lekker geurtje onder zijn neus krijgen. De helm zal verwerkt worden in de stoel en in de helm zelf zit een mini-airbag. Deze moet in geval van zware turbulentie zware verwondingen voorkomen.

Eerder dit jaar vroeg Airbus een patent aan op vliegtuigstoelen waarop de passagier min of meer rechtop zou leunen. Hierna volgde enige ophef en Airbus liet toen weten dat veel van zijn gepatenteerde ontwerpen nooit daadwerkelijk worden geproduceerd.

Voor foto’s van de ontwerpen: klik hier.

Geschreven door: Team Vlucht-Vertraagd.nl