Grootste staking in jaren verwacht bij Air France

maandag 15 september 2014

Reizigers die in de week van 15 tot en met 22 september met Air France vliegen krijgen mogelijk te maken met stakingen. Het Franse zusterbedrijf van KLM stelde zondag op een persconferentie dat Air France zich voorbereidt op de grootste staking van piloten sinds 1998.

In de week van 15 tot en met 22 september dreigen de piloten van Air France te gaan staken. Zij protesteren tegen de reorganisatieplannen van moederbedrijf Air France-KLM. De luchtvaartmaatschappij verwacht hierdoor dat vandaag (15/09/2014) 60 procent van de vluchten moet worden geannuleerd.

De reizigers van Air France zullen geïnformeerd worden door de luchtvaartmaatschappij. Ook vragen ze de reizigers hun vlucht waar mogelijk uit te stellen. De tickets kunnen gratis omgeboekt worden. De luchtvaartmaatschappij laat op haar website weten dat vluchten die uitgevoerd worden door HOP, KLM en Delta geen last van de staking ondervinden. Reizigers van vluchten die geboekt zijn bij KLM maar die uitgevoerd worden door Air France lopen wel risico.

Transavia

De piloten staken tegen de reorganisatie van Air France-KLM, die in de komende jaren moet leiden tot een toename van de brutowinst met 8 tot 10 procent per jaar. De winstgroei moet onder meer komen van de uitbreiding van Transavia. Air France-KLM heeft een miljard geïnvesteerd om Transavia de belangrijkste vakantievoerder binnen de luchtvaartgroep te maken. Zij moet de strijd aangaan met prijsvechters als easyJet, Ryanair en Wizz Air. Hiervoor komen er onder andere een aantal bases bij buiten Nederland en Frankrijk. In 2017 moet de vloot zijn verdubbeld tot 100 vliegtuigen, waarmee jaarlijks 200 miljoen passagiers worden vervoerd. Deze eerste fase van de uitbreiding wordt gefinancierd met de opbrengst van de verkoop van het belang van Air France-KLM in boekingsbedrijf Amadeus, circa 339 miljoen euro. Daarnaast wordt ook de komende jaren onverminderd ingezet op kostenbesparingen en de sanering van verlieslijdende activiteiten.

Door de vakbonden bij Air France wordt geëist dat de piloten die overstappen naar Transavia dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als piloten van Air France. Het Franse luchtvaartbedrijf is niet bereid de arbeidsvoorwaarden geheel gelijk te trekken; ze staan wel open voor onderhandelingen over onder meer uitkeringen gekoppeld aan senioriteit.

Miljoenen

Een dag eerder verklaarde topman Frederic Gagey dat de staking tussen de 10 en 15 miljoen euro per dag kan kosten, afhankelijk van hoeveel piloten eraan deelnemen.

Geschreven door: Team Vlucht-Vertraagd.nl