Europees hof beslist dat vertraging ná landing ook meetelt

donderdag 4 september 2014

Het Europese hof van Justitie heeft donderdag bepaald dat de wachttijd na landing meetelt als vertraging. Dit houdt in dat het vliegtuig pas officieel is aangekomen als de deuren open zijn. Heb je na landing dus nog lange tijd moeten wachten in het vliegtuig, dan telt dit mee in de berekening voor compensatie. Deze uitspraak verduidelijkt voor veel claims of er daadwerkelijk recht is op compensatie.

Bij een vertraging van drie uur of meer kunnen passagiers een vergoeding van 250, 400 of 600 euro krijgen. Er wordt hierbij gekeken naar de aankomsttijd van het vliegtuig, maar daar was voor beide partijen, passagier en luchtvaartmaatschappij, onduidelijkheid over. De claim van een passagier van Germanwings was de aanleiding voor het Europese hof om de daadwerkelijke aankomsttijd van een vliegtuig te verduidelijken. Het betrokken toestel vertrok met een vertraging van 3.10 uur, maar kwam aan met een vertraging van 2.58 minuten. Hierbij werd gekeken naar het moment dat het vliegtuig met zijn wielen de landingsbaan raakte.

De deuren van het vliegtuig werden geopend met een vertraging van 3.03 uur. Volgens een van de passagiers was de eindbestemming meer dan drie uur later dan gepland bereikt zodat hij volgens een eerder arrest van het Hof aanspraak kon maken op een compensatie van 250 euro. De luchtvaartmaatschappij, Germanwings, gaf vervolgens aan dat de daadwerkelijke aankomsttijd het tijdstip is waarop de wielen van het toestel het asfalt van de luchthaven raakten, zodat het toestel met een vertraging van 2.58 uur geen compensatie verschuldigd was.

Het hof heeft de passagier gelijk gegeven en daarmee de onduidelijkheid over de ‘daadwerkelijke aankomsttijd’ weggenomen. De aankomsttijd is dus ten vroegste het moment dat de deuren van het vliegtuig geopend worden. Het Hof geeft aan dat de passagiers nog onder controle van de luchtvaartmaatschappij verblijven in een gesloten ruimte; zij zijn namelijk beperkt in hun vrijheid en kunnen zich derhalve niet verder bezighouden met hun persoonlijk, familiaal, sociaal of beroepsleven. Pas als deze beperkingen zijn opgeheven – na de openen van de deuren – vindt het Hof dat er sprake is van een aankomst.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl