Luchthaven Tripoli verwoest door brand

vrijdag 29 augustus 2014

In de Libische hoofdstad Tripoli, waar al lange tijd gevochten wordt, is afgelopen zondag de terminal van de belangrijkste luchthaven in brand gestoken. Getuigen vertellen dat er niks meer van de luchthaven over is en dat de vliegtuigen die eromheen stonden tevens afgebrand zijn.

Er wordt al een maand gevochten door verschillende milities om het vliegveld in handen te krijgen. Tot nu toe is het nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de gestichte brand. Op sociale media circuleren meerdere foto’s van de strijders die vieren dat ze in de buurt van het luchthavengebouw staan.

De gewapende moslimstrijders uit Misrata in Libië veroverden afgelopen zaterdag de luchthaven op strijdkrachten die voor de regering vechten. Gelijk de volgende dag is het luchthavengebouw vernield. Ook huizen en kantoorgebouwen rondom het vliegveld zijn getroffen, melden getuigen. Er is nog niks bekend over eventuele slachtoffers.

Er wordt door diverse strijdende groeperingen geweigerd om wapens neer te leggen en aan de onderhandelingstafel te komen.

Buurlanden

Er wordt gevreesd door de naties dat het escalerende geweld in Libië over zal slaan naar buurlanden. De Egyptische minister van buitenlandse zaken Sameh Shukri verklaarde dat de gevechten tussen milities niet alleen een gevaar zijn voor Libië, maar een bedreiging voor de hele regio. Shukri riep op tot een gezamenlijke operatie om alle strijdgroepen 'zonder uitzondering' te ontbinden.

Dat zal niet makkelijk zijn. Veel steden en gebieden liggen in handen van de talloze milities. Veel Libische politici steunen op de strijdgroepen voor hun machtsbasis. Sinds het verdrijven van dictator Muammar Gadhafi in 2011 zit het land zonder centraal politie- of veiligheidsapparaat. Sinds de val van dictator Kadaffi in 2011 zijn dit de ergste gevechten.

Zie hier de beelden: http://www.zie.nl/video/73gzoqffh5i5

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl