Cabinepersoneel Malaysia Airlines neemt ontslag

dinsdag 26 augustus 2014

Sinds de ongelukken met de vluchten MH17 en MH370 ondervindt luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines een grote leegloop vanwege cabinepersoneel dat ontslag neemt. "Sommigen zijn bang om te vliegen," vertelt het hoofd van Maseu, de vakbond voor het personeel van Malaysia Airlines.

Maseuhoofd Abdul Malek Ariff vertelt in de Maleisische media dat de maatschappij een moeilijke tijd doormaakt. Een vliegtuig en diens inzittenden verliezen is doorgaans een zware mentale en emotionele klap voor cabinepersoneel. Dat in zo’n korte tijd twee vliegtuigen zijn neergestort is te veel om te verwerken, vooral voor het vrouwelijke personeel, aldus Ariff. Het gevolg is dat veel medewerkers ontslag nemen. Volgens hem hebben veel personeelsleden druk van familie opgegeven als reden voor het ontslag. Inmiddels is er ook te weinig personeel: “Velen werken tot wel twaalf uur per dag”.

Bijna 200 mensen hebben ontslag genomen sinds juli, vooral in de periode meteen na de twee ongelukken. "Na het MH17-incident was er een piek in het aantal ontslagen, maar inmiddels is het aantal weer gedaald tot een normaal niveau," aldus Ariff. Hij hoopt dat de maatschappij snel nieuwe mensen zal aantrekken.

Maar het is nog niet zeker of deze nieuwe medewerkers daadwerkelijk nodig zullen zijn. Persbureau Reuters geeft namelijk aan dat later deze week een plan bekendgemaakt zal worden voor het schrappen van een kwart van alle banen bij Malaysia Airlines. Dit zou inhouden dat zo’n 5000 tot 6000 banen zouden worden geschrapt. In dat geval zouden mogelijk ook routes verdwijnen. Op 28 augustus 2014 publiceert Malaysia Airlines haar kwartaalcijfers.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl