Vluchten naar Israël geannuleerd

woensdag 23 juli 2014

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA schakelde dinsdag 22 juli een vliegverbod van 24 uur in op Ben Gurion International Airport in Tel Aviv. Dit gold voor alle Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Delta Airlines schrapte eerder tot nader order alle vluchten naar Israël. Dit gebeurde na een raketinslag in de buurt van het vliegveld van Tel Aviv. Ook een aantal Europese luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, hebben nu vluchten geannuleerd.

Raketinslag

De Israëlische politie heeft de raketinslag in de buurt van het vliegveld bevestigd, aldus AP. Volgens woordvoerster Luba Samri heeft de raket een huis geraakt en is één Israëlische burger daarbij gewond geraakt. Na de vliegramp in Oekraïne van afgelopen donderdag maken vliegmaatschappijen en hun passagiers zich grote zorgen over de veiligheid.

Europese luchtvaartmaatschappijen volgen advies FAA op

Mede vanwege de raketinslag stelde luchtvaartautoriteit FAA het vliegverbod in. US Airlines en United Airlines volgde het voorbeeld van Delta Airlines en schrapte dinsdag ook al haar vluchten naar Israël. Twee vliegtuigen die op weg waren naar Tel Aviv zijn omgekeerd en geland op Parijs. Dit besluit werd genomen na berichten over een raketinslag in de buurt van het vliegveld Ben Gurion van Tel Aviv.

Ook KLM annuleerde haar vlucht naar Tel Aviv van dinsdagavond. Of KLM de komende dagen wel op Tel Aviv zal vliegen is nog niet bekend; de luchtvaartmaatschappij heeft aangegeven de situatie per dag te bekijken. Wel staat op de website van KLM vermeld dat vluchten naar Israël die tussen woensdag 9 juli tot en met vrijdag 15 augustus gepland stonden omgeboekt kunnen worden.

In Europa vliegen ook luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa, Air France, EasyJet, SwissAir en het Belgische Brussels Airlines voorlopig niet op Tel Aviv. Transavia vliegt vooralsnog wel op Tel Aviv, maar de volgende vlucht van die maatschappij is pas zondag. Vandaag beslist Transavia of die vlucht doorgaat.

Reactie Israël

Israëlisch Premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse Minister John Kerry gevraagd het vliegverkeer tussen de landen door te laten gaan. Het Israëlische ministerie van transport zei dat het vliegveld veilig is voor landen en vertrekken. Het Witte Huis bevestigde dat het zich zal inzetten om het vliegverkeer zo snel mogelijk te hervatten, maar gaf ook aan achter de beslissing van de FAA te staan. De Amerikaanse regering zal dan ook per 24 uur bekijken of de situatie verandert.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl