173 Nederlanders onder slachtoffers vliegramp Malaysia Airlines

vrijdag 18 juli 2014

Bij de tragische vliegramp in Oekraïne, waarbij een Boeing 777 van Malaysia Airlines neerstortte, zijn zeker 173 Nederlanders omgekomen. Dat heeft Malaysia Airlines bekendgemaakt tijdens een persconferentie vrijdag.

Het toestel van Malaysia Airlines, een Boeing 777 met 283 passagiers en vijftien bemanningsleden aan boord, vertrok donderdag rond het middaguur vanaf Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Toen het toestel op ongeveer 50 kilometer van de Russisch-Oekraïense grens vloog, werd het contact met de luchtverkeersleiding verbroken. Bij het neerstorten van het vliegtuig, op Oekraïens grondgebied, zijn alle 298 inzittenden omgekomen.

Nationaliteiten

In het toestel waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden aanwezig. Hieronder bevonden zich 173 Nederlanders. Daarnaast gaat het om 44 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 Filippijnen, een Nieuw Zeelander en een Canadees. Van 20 slachtoffers is de nationaliteit nog onbekend. Meer dan 100 van deze inzittenden waren onderzoekers en afgevaardigden op weg naar de Internationale Aids Conferentie. Deze vindt van vrijdag tot zondag plaats in Melbourne, Australië. Verschillende bronnen dat ook internationaal vermaard Aidsonderzoeker Joep Lange onder de slachtoffers is.

Luchtdoelraket

De Amerikaanse regering denkt dat het toestel is neergeschoten met een luchtdoelraket. Het is onduidelijk vanaf waar deze gelanceerd is. Vicepresident Joe Biden maakt tijdens zijn toespraak bekend dat het geen ongeluk was, het vliegtuig is uit de lucht geschoten.

De Russische president Vladimir Poetin geeft de schuld aan de regering in Kiev. De Oekraïense regering meldde al kort na de ramp dat het toestel is neergeschoten door pro-Russische separatisten. Deze ontkennen dat. Wel zou een van de separatisten vlak na het ongeluk gebeld hebben met een inlichtingenmedewerker uit Rusland. Uit een transcript van het gesprek blijkt dat de separatisten per abuis het vliegtuig hebben neergeschoten. "Het is 100 procent zeker een passagiersvliegtuig", zei een van de separatisten geschrokken.

Verdwenen van de radar

Toen het Malaysia Airlinestoestel op ruim 10 kilometer hoogte vloog verdween het van de radar. De piloten van het vliegtuig hebben geen noodoproep gedaan, melde de Maleisische premier Najib Razak. Volgens Gorter was het luchtruim boven Oost-Oekraïne geen oorlogsgebied, en golden er geen vliegrestricties. "Het is een veilig gebied om overheen te vliegen, anders krijg je onmogelijk een vluchtplan", aldus Gorter.

Hulp

Premier Mark Rutte heeft zijn vakantie onderbroken en is teruggekomen naar Nederland om te helpen waar kan. "Er moet onderzocht worden wat er is gebeurd en er moet worden vastgesteld “wie hier achter zit”, zei hij.

Schiphol zal er alles aan doen om de nabestaanden en Malaysia Airlines te ondersteunen, meldde Jos Nijhuis, CEO van Schiphol. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer geopend voor de nabestaanden. Ook Malaysia Airlines opende een informatienummer voor familieleden van de slachtoffers.

De Maleisische ambassadrice Fauziah Mohd Taib liet weten dat de ambassade 24 uur per dag open is voor vragen.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl