Vliegtuig

Luchtvaartmaatschappijen vervoeren meer passagiers

maandag 14 juli 2014

Europese luchtvaartmaatschappijen hebben in 2013 meer passagiers vervoerd dan het jaar daarvoor. Dit bleek eerder dit jaar uit cijfers van brancheorganisatie ACI. Zij meldde dat de Europese luchthavens in het eerste kwartaal van dit jaar 4,6 procent meer passagiers vervoerde dan het jaar daarvoor. Daarnaast meldde internationale brancheorganisatie IATA deze begin deze maand dat ook wereldwijd de vraag van passagiers naar vliegreizen in de maand mei 6,2 procent hoger lag dan een jaar eerder.

Profijt voor luchtvaartmaatschappijen

In de eerste drie maanden van 2014 steeg het aantal passagier binnen de Europese Unie met 3,3 procent. Op vliegvelden in Europese landen die niet tot de EU behoren steeg dit met maar liefst met 9,2 procent. Alleen in de landen Kroatië, Letland en Polen was sprake van een daling van het aantal reizigers. Volgens ACI directeur Olivier Jankovic wordt de groei veroorzaakt door de verbeterende economische omstandigheden. Volgens de IATA is er ook wereldwijk sprake van een 'aanhoudend sterke groei'. Opvallend hierbij is dat de aantallen passagiers op binnenlandse vluchten ook met 4,6 procent steeg; dit heeft vooral te maken met een stijging in dit soort vluchten in China en Rusland.

Luchtvaartmaatschappijen profiteren volop van de groei. EasyJet, Ryanair en Air-France KLM maakten bekend dat ook zij in 2013 meer reizigers vervoerden dan het voorgaande jaar. Zo heeft EasyJet het aantal vervoerde passagiers de afgelopen maand met ruim 10 procent op jaarbasis zien toenemen tot 6.1 miljoen. Gemiddeld was 92 procent van hun vliegtuigstoelen bezet; dit is 2 procent meer dan het jaar daarvoor. Ierse rivaal Ryanair gaf aan dat het aantal reizigers in juni met 5 procent op jaarbasis steeg tot 8.3 miljoen. De gemiddelde bezettingsgraad verbeterde met 4 procent, maar bleef met 88 procent wel wat achter bij die van EasyJet. Air France-KLM vervoerde in april 6,7 miljoen passagiers; 1,8 procent meer dan in het voorgaande jaar. Haar passagiersvervoer nam met 3 procent op jaarbasis toe. Deze groei zat vooral in vluchten naar verre bestemmingen, zoals de Indische Oceaan en het Caribische gebied. Het aantal passagiers op korte vluchten steeg echter ook: met ruim 4 procent.

vliegtuig

Eindhoven Airport

De stijging van reizigers is ook opgemerkt op het vliegveld van Eindhoven, waar dit jaar 1,82 miljoen passagiers werden vervoerd; 18 procent meer dan het jaar daarvoor. Volgens Eindhoven Airport heeft deze stijging vooral te maken met de toename van het aantal bestemmingen. In het eerste half jaar van 2014 is er naar 67 bestemmingen gevlogen vanaf Eindhoven; dit zijn er 4 meer dan in 2013.

Eindhoven Airport gaat ervan uit dat de groei doorzet. Zij verwacht een verdere stijging van 13 procent, waarmee het totale aantal passagiers over 2014 op 3,8 miljoen zou komen te liggen. Naar verwachting worden er dit jaar 29.000 vluchten uitgevoerd; vorig jaar waren dit er 26.508.

Het vliegveld van Eindhoven is zelf ook gegroeid. Zo is een van de terminals uitgebreid, wordt er een nieuw hotel gevestigd, en hebben twee luchtvaartmaatschappijen Transavia en Ryanair zich er onlangs gevestigd.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl