1 op de 10 op vakantie zonder reisverzekering

dinsdag 24 juni 2014

Uit het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) blijkt dat veel reizigers een vakantie boeken zonder reisverzekering. Vorig jaar zijn meer dan 17 miljoen Nederlanders op vakantie geweest naar het buitenland; hiervan had 12 procent géén reisverzekering.

Mogelijk grote financiële gevolgen bij reizen zonder reisverzekering

Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat hun reguliere ziektekostenverzekering ook de kosten voor ziekte en ongevallen in het buitenland vergoed.

Er wordt door alarmcentrales gewaarschuwd dat er mogelijk grote financiële gevolgen kunnen opspelen wanneer mensen op vakantie gaan met dit idee. De ziektekostenverzekering vergoedt namelijk slechts de kosten voor behandeling tegen Nederlandse prijzen. En waar de prijzen voor medische handelingen in de meeste Noordwest-Europese redelijk gelijk aan die in Nederland liggen, kan dit verschil in andere landen hoog oplopen.

Ivo van Dijk, directeur SOS International, waarschuwt dat reizigers vooral goed moeten kijken naar de dekking van een verzekering. Hij raadt aan een reisverzekering af te sluiten die de medische kosten én repatriëring dekt. Van Dijk: "Ook de pechhulp voor autoreizigers is niet altijd standaard en dat kan mensen soms in grote problemen brengen als ze dan met pech langs de weg komen te staan."

Dekking medische behandeling

De prijzen die voor medische zorg gerekend worden, en daarmee het percentage dat vergoed wordt, lopen nogal uiteen. Voor een medische behandeling wordt in Frankrijk bijvoorbeeld 80 procent gedekt. Eric Grootmeijer van de ANWB Alarmcentrale ligt dit toe: "Zo ook voor de Nederlandse toerist, die alleen een basis zorgdekking heeft. De resterende 20 procent moet zelf worden betaald, tenzij er een reisverzekering met medische dekking is afgesloten. In dat geval kan die 20 procent bij de reisverzekeraar worden gedeclareerd of door de betrokken alarmcentrale worden voorgeschoten."

Maar Grootmeijer waarschuwt voor veel hogere tarieven op andere populaire vakantiebestemmingen: ''In Turkije en Thailand kunnen medische tarieven tot wel vijf keer hoger liggen dan in Nederland, in Spanje tot drie keer hoger en in de Verenigde Staten tot zelfs wel tien keer hoger." Grootmeijer is bekend met gevallen waarin de medische kosten tot wel 1 miljoen eur zijn opgelopen, omdat iemand ook nog gerepatrieerd moest worden.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl