Airport 233585 640

Luchthaven Rio: stakingen tijdens WK

vrijdag 13 juni 2014

Op de dag dat het WK voetbal in Brazilië begonnen (12/06/2014) is, zijn de werknemers van de twee luchthavens in Rio de Janeiro begonnen aan een 24-uursstaking. De staking is rond middernacht begonnen. Niet alle werknemers staken; het gaat ongeveer om een vijfde van het personeel.

De stakingen vinden plaats op de internationale luchthaven Galeão en de wat kleinere luchthaven Santos Dumont. De actie komt op het moment dat duizenden toeristen naar Brazilië afreizen voor het WK. De gevolgen voor de reizigers zijn nog niet duidelijk. De staking is georganiseerd omdat de werknemers, baliemedewerkers en het bagagepersoneel een loonstijging willen van bijna zes procent.

De rechter heeft eerder bepaald dat de vakbonden ervoor moeten zorgen dat er te allen tijde ten minste 80 procent van het personeel aan het werk is. Wanneer dit niet het geval is, zullen er ongetwijfeld boetes volgen.

Op de website van luchthaven Galeão staat niet vermeld dat buitenlandse vluchten naar de luchthaven zijn geschrapt.

Ook het metropersoneel in São Paulo wilde gaan staken; ook zij willen meer loon. Echter: zij stemden tegen een staking op de dag dat het WK begint, dus acties later in het toernooi zijn nog steeds mogelijk.

Gisteren was de openingsceremonie van het WK. Om 22:00 uur is de eerste wedstrijd gespeeld door Brazilië tegen Kroatië. De uiteindelijke stand is geworden 3-1 voor Brazilië. Vanavond om 18:00 uur spelen Mexico en Kameroen en om 21:00 uur spelen Spanje en Nederland. Gelukkig is het Nederlandse elftal woensdag al naar Salvador, de locatie van de wedstrijd, gevlogen.

airport-233585_640

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl