Vloeistoffen mogen weer mee in handbagage

maandag 26 mei 2014

Een groot puntje van ergernis voor vele reizigers; de strenge regels rondom het meenemen van vloeistoffen in de handbagage. Maar binnenkort mogen de vloeistoffen weer mee het vliegtuig in. Op de vliegvelden worden speciale scanners geplaatst die de vloeistoffen kunnen analyseren, in 2015 worden deze in gebruik genomen.

De Europese Commissie en Schiphol bevestigen dat op deze manier voortaan te zien is of er geen gekke dingen in de vloeistoffen zitten. Het ministerie van Veiligheid benadrukt dat Nederland de Europese regelgeving zal volgen, maar er verder niks over kwijt wilt.

Sinds 2006 mag iedere vliegtuigreiziger slechts 100 milliliter per vloeistof in de handbagage meenemen, producten als shampoo, deodorant en parfum kunnen dus niet mee. Deze regel is ingevoerd nadat in Groot-Britannië terroristen vermoedelijk een aanslag wilden plegen met vloeibare explosieven.

Momenteel gooit de beveiliging van de Schiphol Group (Schiphol, Eindhoven, Lelystad en Rotterdam) maandelijks zo’n 15.000 kg aan vloeistoffen weg. Er wordt namelijk door veel mensen vergeten dat onder andere shampoo, tandpasta en drank niet mee mogen in de handbagage tijdens een vlucht.

Hieronder het filmpje:

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl