Tarieven luchthaven Lelystad fors lager dan Schiphol

vrijdag 16 mei 2014

Schiphol is bereid flink het mes te zetten in de tarieven van Lelystad Airport. Dit doet zij om aanbieders van vakantievluchten warm te maken voor de luchthaven van Lelystad.

De luchthaven van Lelystad is onderdeel van de Schiphol Groep. Jos Nijhuis, topman van het luchthavenbedrijf, geeft aan dat de korting op kan lopen tot ‘de helft’ van wat luchtvaartmaatschappijen nu betalen op Schiphol.

Er is afgesproken dat het vliegveld van Lelystad wordt uitgebreid om zo de functie als overstapluchthaven te waarborgen. In de toekomst zouden vooral prijsvechters en chartermaatschappijen gebruik moeten gaan nemen van deze luchthaven.

De luchtvaartbedrijven staan echter niet te dringen om deze overstap te maken. Omdat de groei van Schiphol de afgelopen jaren als gevolg van de crisis veel kleiner is geweest dan verwacht, gaan er binnen de sector ook stemmen op om de uitbreiding van Lelystad een paar jaar uit te stellen. KLM-topman Camiel Eurlings: "Lelystad gaat negentien jaar geen winst maken met lage tarieven én je trekt maatschappijen weg uit Schiphol, terwijl er nog heel veel capaciteit ongebruikt is".

Nijhuis zegt evenwel vast te houden aan de plannen zoals die er momenteel liggen. ''Daar zijn ook met de politiek afspraken over gemaakt, die ook nog keer op keer zijn bevestigd,'' vertelt hij. Nijhuis denkt de luchtvaartmaatschappijen te kunnen ''verleiden'' met scherpe tarieven.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl