Vakantiegeld wordt daadwerkelijk gebruikt voor vakantie

maandag 12 mei 2014

Het vakantiebudget van de gemiddelde consument is groter dan vorig jaar en de economische crisis lijkt niet langer de vakantieplannen te bepalen. In 2013 bleek 14% van de reizigers hun gespaarde vakantiegeld helemaal niet aan een vakantie uit te geven. In 2014 is dit nog maar 7%.

Uit de Nationale Vakantiegeld Enquête van Vakantie.nl is gebleken dat naast die 7% die niets uitgeven aan de vakantie, ruim de helft van alle Nederlands al het gespaarde vakantiegeld uitgeeft aan vakanties.

In 2013 werd gemiddeld 44% van het vakantiegeld daadwerkelijk besteed aan een vakantie. In 2014 heeft 54% dit geld zo besteed. Het overige bedrag wordt door 42% gestort op de spaarrekening. Ook besteedt 20% (een deel van) het vakantiegeld aan grote kostenposten in en om het huis. Opvallend: ondanks de economische crisis geeft slechts 16% aan dat hun vakantiegeld gebruikt wordt voor afbetalingen of schulden.

Vakantiegeld

In Nederland zijn we goed op de hoogte als het gaat om de storting van het vakantiegeld. Zo’n 92% van de respondenten weet dat dit eind mei gestort wordt, sommigen worden positief verrast omdat zij het geld pas in juni hadden verwacht. Echter weet niet iedereen om hoeveel vakantiegeld het exact gaat. We rekenen op gemiddeld 9,5%, terwijl dit feitelijk ‘slechts’ 8% is.

Vakantieuitgaven

In 2013 werd gemiddeld €935,- per persoon besteed aan vakantie, dit is in 2014 gesteden tot een bedrag van €975,- per persoon. Dit bedrag is niet alleen de reissom, maar ook het geld dat uitgegeven wordt op de vakantiebestemming aan bijvoorbeeld winkelen of eten.

Vakantiebestemmingen

Voor de Nederlander maakt het niet uit of het vakantiegeld al gestort is, de vakantieplannen zijn daarvoor al zo goed als rond en zo’n 59% heeft zelfs al een vakantie geboekt. Slechts 24% van de Nederlanders wacht echt tot het vakantiegeld binnen is. De Nederlanders gaan het minst graag in eigen land op vakantie, slechts 13% prefereert het eigen land. Het overgrote deel van 70% gaat op vakantie Europa en 17% maakt een verre reis.

Het vakantiegeld wordt nog steeds het meest besteed aan de zonvakanties, zo’n 38% gebruikt het geld hiervoor. In slechts 18% van de gevallen wordt een autovakantie geboekt, tegen over 15% dat een rondreis maakt. Kamperen wordt minder gedaan; slechts 11% gaat voor een kampeervakantie.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl