Lufthansa vliegtuig

Duitsland getroffen door stakingen: 600 vluchten geannuleerd

woensdag 26 maart 2014

FRANKFURT – Passagiers op de Duitse luchthavens zullen last hebben van langdurige vertragingen en vele annuleringen aanstaande donderdag. Vakbond Verdi heeft het grondpersoneel opgeroepen tot een staking, deze wordt gehouden uit protest tegen het loonbeleid in de openbare sector.

Duur van de staking

De staking zal op donderdagavond om 03:30 uur beginnen. Op elke belangrijke Duitse luchthaven zal de staking elf uur duren in totaal. Verdi heeft aangekondigd dat werknemers van de luchthavens in Frankfurt, München, Keulen-Bonn, Düsseldorf, Hamburg, Hanover en Stuttgart gaan staken tot en met donderdag 14:00 uur.

Als gevolg van de staking heeft Lufthansa bijna 600 vluchten geannuleerd; enkele van woensdag en anderen gepland voor de daaropvolgende dagen tot en met 31 maart. De luchtvaartmaatschappij heeft een lijst met geannuleerde vluchten online geplaatst. Meer details verschijnen rond het middaguur, kondigt Lufthansa aan. Passagiers die al een ticket hadden geboekt van Lufthansa naar Zwitserland, Oostenrijk en Brussel, van en naar Frankfurt, krijgen de mogelijkheid om hun vlucht gratis om te boeken.

Staking voor betere werkomstandigheden

De staking is onderdeel van een brede vakbondactie van werknemers in overheidsdiensten. Hieronder vallen ook werknemers van het openbaar vervoer en kinderopvang.

Volgens Verdi worden afdelingen gronddiensten, bagageafhandeling en service & onderhoud getroffen. De hulpdiensten van de luchthaven zullen niet deelnemen aan de staking. “Er wordt vanuit gegaan dat er aanzienlijke vertragingen en annuleringen in het vluchtverkeer zullen plaatsvinden,” aldus de vakbond.

Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, geeft aan dat ze zo snel mogelijk met nieuwe informatie en alternatieve reismogelijkheiden zullen komen voor woensdag. Reizigers worden voor nu geadviseerd regelmatig de aankondigingen en informatie op de website van de luchthaven te controleren.

Procedure en maatregelen

Een woordvoerder van de luchthaven van Frankfurt zei dat het nog niet precies duidelijk is in hoeverre het luchtverkeer zal worden beïnvloed. Dit zal afhangen van de hoeveelheid werknemers die op Verdi’s oproep tot actie zullen reageren. Wel is er al een overeenkomst gesloten met de vakbond waarin is vastgesteld dat een aantal basiswerkzaamheden niet belemmerd mogen worden. Om reizigers optimaal te kunnen informeren zal mogelijk extra personeel worden aangenomen. Snacks en drankjes worden de komende dagen gratis uitgedeeld aan wachtende passagiers.

Volgens Fraport, de exploitant van de grootste luchthaven van Duitsland (Frankfurt), telt de luchthaven een personeelsbestand van ongeveer 9600 werknemers in deze publieke sector. Verdi verwacht dat er ongeveer 1400 werknemers zullen deelnemen aan de staking.

Met de staking wil de vakbond druk op de overheid uitoefenen. Momenteel is de overheid druk bezig met het bespreken van de lonen voor de publieke sector. Verdi vraagt om een loonsverhoging van €100,- per maand, plus 3,5% voor werknemers in de publieke sector. De hoop is dat de overheid uiteindelijk akkoord zal gaan als gevolg van de acties.

Lufthansa vliegtuig

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl