Nog steeds geen teken van vermiste Malaysia Airlines vlucht

maandag 10 maart 2014

Kuala Lumpur: een Vietnames zoekteam is de hele nacht bezig geweest; helaas zijn zij er niet in geslaagd de vermiste Malaysia Airlines vlucht te vinden. Er werd gespeculeerd dat er mogelijk een object – een van de deuren van het vliegtuig – gesignaleerd zou zijn. Het vliegtuig is vanaf 8 maart vermist en de kans op het vinden van overlevenden wordt met de dag kleiner.

De verdwijning van vlucht MH370

De Malaysia Airlines Boeing 777-200, registratienummer 9M-MRO die vlucht MH-370 van Kuala Lumpur (Maleisië) naar Peking (China) uitvoerde had 227 passagiers en 12 bemanningsleden aan boord. De vlucht was en-route op 350 voet boven de Golf van Thailand. Het vliegtuig had op dat moment contact met het Subang Center (Maleisië) toen de verbinding verbroken werd rond 02:40 uur lokale tijd (18.40 uur, 7 maart Nederlandse tijd). Waarschijnlijk heeft de piloot toen het vliegtuig omgedraaid zonder dit te melden aan de luchtverkeersleiding. Er was op dat moment geen teken van slechte weersomstandigheden.

Passagiers van de vlucht

De luchtvaartmaatschappij zei tijdens een persconferentie dat het laatste contact met het vliegtuig ongeveer 16Nm ten noordoosten van Kota Bharu (Maleisië) boven de Golf van Thailand plaatsvond. Het vliegtuig werd bestuurd door een ervaren piloot (53 jaar, 18.365 vlieguren) en een eerste officier (27 jaar, 2763 vlieguren). In het vliegtuig zaten 153 Chinezen, 38 Maleisiërs, 12 Indonesiërs, 7 Australiërs, 3 Fransen, 4 Amerikanen, 1 Italiaan, 1 Taiwanees, 1 Nederlander, 1 Oostenrijker, 2 Nieuw-Zeelanders, 2 Oekraïners, 2 Canadezen en 1 Rus. Verder waren er nog twee onbekende personen aan boord: zij hadden ingecheckt met gestolen paspoorten. Op dit moment is het nog onduidelijk of deze twee personen actief betrokken waren bij het ongeval.

Het zoektraject

Malaysia Airlines heeft bevestigd dat het vliegtuig nog steeds vermist is. Er is een zoek- en reddingsactie gestart met 40 schepen en 34 vliegtuigen/helikopters. Momenteel zijn de landen Maleisië, China, Vietnam, Singapore, Australië, Indonesië, Thailand en de VS op een oppervlakte van 10.000 vierkante meter aan het zoeken; er wordt geschat dat de kans op het vinden van overlevenden erg klein is.

Geschreven door: team Vlucht-vertraagd.nl