Kaping Ethiopian Airlines: co-piloot vraagt politiek asiel aan

maandag 17 februari 2014

Een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines is vanochtend op het traject Addis Ababa-Rome gekaapt door haar eigen co-piloot. Toen de piloot van het vliegtuig naar het toilet ging, zou de co-piloot zijn kans schoon gezien hebben het vliegtuig in Genève te laten landen, in plaats van op de oorspronkelijke eindbestemming Rome. Alvorens hij het vliegtuig veilig aan de grond zette, zou op radio-communicatie te horen zijn geweest dat de co-piloot politiek asiel had aangevraagd. Uiteindelijk heeft de co-piloot zich overgegeven en is hij in hechtenis genomen.

Volgens verschillende bronnen zou de piloot van vlucht ET-702 het noodsignaal 7500 hebben doorgegeven, wat een kaping van een vliegtuig impliceert. In de geluidsopname zou duidelijk te horen zijn dat de intenties van de kaper niet van terroristische aard waren, maar dat hij het vliegtuig in Genève had laten landen om politiek asiel aan te vragen. De co-piloot kaapte het vliegtuig en paste de vliegroute aan toen de piloot naar het toilet ging voor een sanitaire stop.

Vliegveld Genève gesloten vanwege kaping

Nadat het vliegtuig toestemming had gekregen om te landen, zette de co-piloot de kist vervolgens rond 6.05 uur plaatselijke tijd aan de grond. Er zijn geen gewonden gevallen. Nadat het vliegtuig het Zwitserse luchtruim binnen is gevlogen, is het uiteindelijk door militaire jets naar het vliegveld van Genève geëscorteerd. Eenmaal op de grond werd het vliegtuig omsingeld en werd de bemanning gemaand het vliegtuig met de handen in de lucht te verlaten. Alle inzittenden, behalve de kaper, werden in de terminal opgevangen. De co-piloot, van Ethiopische nationaliteit en geboren in 1983, klom even later uit de cockpit en gaf zich over. Volgens bronnen zou hij politiek asiel in Zwitserland hebben aangevraagd omdat hij zich bedreigd voelde in zijn eigen land.

Het vliegveld van Genève was door de kaping een aantal uren gesloten, met als gevolg dat een aantal vluchten moest uitwijken naar een ander vliegveld. De luchthaven is inmiddels weer volledig operatief.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl