Brian Simpson vote passengers rights

Stemming Europees Parlement rechten van vliegtuigpassagiers

dinsdag 17 december 2013

Brussel, 17 december 2013 - Heeft je vlucht drie uur of meer vertraging dan heb je op basis van Europese wetgeving recht op een vergoeding. Luchtvaartmaatschappijen verzetten zich fel tegen deze wetgeving maar het Europees Parlement stemde vandaag in om de rechten van vliegtuigpassagiers niet in te perken maar op vele punten te versterken. 

Het Europees Parlement wil dat de rechten van vliegtuigpassagiers aangescherpt worden om luchtvaartmaatschappijen te kunnen stoppen met het misbruiken van ‘buitengewone omstandigheden’. Vandaag werd dit standpunt bevestigd in de stemming van Europees Parlement. Wel wil het Europees Parlement de minimale grens op basis waarvan je recht hebt op een vergoeding opschroeven:

  • drie uur vertraging voor vluchten tot 2.500 km (€ 300 compensatie),
  • vijf uur vertraging voor vluchten tot 6.000 km (€ 400), of
  • zeven uur vertraging voor vluchten vanaf 6.000 km (€ 600)

Het voorstel om de grens van vertraging op te hogen naar 5 uur, 7 uur en 9 uur is verworpen.

Brian Simpson vote passengers rights

Stemming Europees Parlement

Het Europees Parlement wil dat handhavende instanties die vliegtuigpassagiers moeten vertegenwoordigen beter hun werk gaan doen, misbruik van zogenaamde ‘buitengewone omstandigheden’ door luchtvaartmaatschappijen moet afgelopen zijn en passagiers moeten beter worden geïnformeerd. Op één punt gaan vliegtuigpassagiers achteruit; bij vluchten van meer dan 2.500 kilometer heb je pas vanaf vijf uur recht op een vergoeding.

George Bach, rapporteur van de Europese Commissie gaf aan "dat er vandaag de dag een enorm misbruik van rechten van vliegtuigpassagiers te bespeuren valt door bepaalde luchtvaartmaatschappijen die simpelweg hun passagiers negeren. Door een gebrek aan informatie en handhaving door de autoriteiten krijgt slechts 2% van de passagiers die recht heeft op een vergoeding die vergoeding ook daadwerkelijk". Door de aanpassingen die volgens de leden van het Europees Parlement doorgevoerd moeten worden zal de passagier dadelijk weer het middelpunt zijn van de wetgeving.

Recht op vergoeding

Al sinds 2004 zijn de rechten van vliegtuigpassagiers bij vertraging en annulering wettelijk vastgelegd in Verordening 261/2004. Door onduidelijkheden in de wetgeving en strijd tussen luchtvaartmaatschappijen en passagiers deed de Europese Commissie begin dit jaar een voorstel om de wetgeving aan te scherpen. Er zijn grijze gebieden in de regels en wetten, en passagiers hebben de middelen niet zich zonder hulp van derden te verweren tegenover de luchtvaartmaatschappijen, zo stelt ook Tom van Bokhoven, woordvoerder van Vlucht-Vertraagd.nl, een bedrijf dat gedupeerde vliegtuigpassagiers bijstaat. Luchtvaartmaatschappijen willen de rechten van vliegtuigpassagiers inperken, maar de kans dat dit gebeurt lijkt na de stemming van het Parlement vandaag verkeken.

Voorzitter van de Transport Commissie van het Europees Parlement gaf eerder al aan “Verordening 261/2004 is vernoemd naar de rechten van vliegpassagiers, en heet met een goede reden niet ‘Verordening voor de rechten van luchtvaartmaatschappijen’. Het is in het leven geroepen om passagiers te beschermen en niet voor iets anders.”

Op 4 februari zal de plenaire stemming plaatsvinden. De resolutie is door 37 tegen 3 stemmen aangenomen. Hierdoor is er tijd voor onderhandeling tussen het Europees Parlement en de Europese Raad om tot een eerste definitieve versie te komen.

Tekst geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl