Maximale tarieven roaming buitenland wettelijk vastgelegd

vrijdag 15 november 2013

De drukste tijd van het jaar staat alweer voor de boeg en zoals iedereen weet is de decembermaand met Sinterklaas en kerst ook de duurste maand. De kosten voor het gebruik van je smartphone (buitenland bellen) vallen in deze maand ook vaak veel hoger uit. Reden kan zijn dat je aan het kerstshoppen bent en wilt surfen op het web voor last-minute cadeauinspiratie, het uploaden van je vakantiefoto’s naar sociale netwerksites, of het versturen en ontvangen van kerstwensen aan je familie en vrienden in het buitenland. Roaming met bijvoorbeeld je smartphone in het buitenland is al helemaal geen goed idee: dit levert soms schrikbarend hoge rekeningen op.

Uitzetten data roaming

Tenzij je data roaming uitzet voordat je op vakantie gaat, kunnen deze apparaten ongemerkt data downloaden gedurende je verblijf in het buitenland. Roaming is de service die het klanten mogelijk maakt om hun mobiele telefoons of andere mobiele apparaten te gebruiken buiten de geografische dekking van de standaard netbeheerder. Wanneer je in het buitenland bent en je telefoon, tablet of laptop gebruikt op een buitenlands netwerk, dan staat dit bekend als internationale roaming. Wanneer je je mobiele telefoon gebruikt in andere EU-landen - om te bellen, sms-en of surfen - dan is er een limiet ingesteld van het bedrag dat je provider je in rekening kan brengen.

Europees tarief voor roaming

Het "Eurotarief" voor roaming geldt binnen de gehele EU en houdt in dat de kosten voor het gebruik van deze services worden gereguleerd om een einde te maken aan buitensporige prijzen. De kosten van het gebruik van je telefoon binnen de Europese Unie worden afgedekt door EU wetgeving, welke Europese tarieven (Euro-tarieven) heeft ingesteld. Deze tarieven zijn beschikbaar in de meeste Europese landen, behalve Zwitserland en Turkije, dus houd er rekening mee dat er kosten in rekening kunnen worden gebracht voor het gebruik van je mobiele telefoon in deze landen.

Vermindering kosten telefoongesprekken

EU regelgeving vermindert de kosten van telefoongesprekken voor diegenen die reizen binnen Europa, van het huidige maximum van 24 cent per minuut, tot 19 cent in 2014.  De maximale tarieven voor bellen, sms-en en surfen (het downloaden van gegevens) zijn:

1 Juli 2012

1 Juli 2013

1 Juli 2014

Uitgaande gesprekken (per minuut)

€0.29

€0.24

€0.19

Inkomende gesprekken (per minuut)

€0.08

€0.07

€0.05

Uitgaande berichtjes (per sms)

€0.09

€0.08

€0.06

Online (het downloaden van gegevens , per MB *​​)

€0.70

€0.45

€0.20

* Prijzen zijn per MB, maar uw provider kan iedere gedownloade kilobyte in rekening brengen. Prijzen zijn exclusief BTW.

Maximum tarieven gelden voor iedereen

Deze maximumtarieven gelden voor iedereen - tenzij je hebt gekozen voor een specifieke dienst of pakket. Natuurlijk is je provider vrij om je goedkopere tarieven aan te bieden, dus het loont om uit te kijken naar goede deals. Het roamingtariefvoorstel zou enkel gelden voor telefoongesprekken en niet voor data, vaak de duurste roamingdienst.

Als je denkt dat je serviceprovider je rechten heeft geschonden met betrekking tot deze prijzen en voorwaarden voor roamingdiensten kun je:

  • Contact opnemen met de dienstverlener / de leverancier, deze wijzen op je rechten en hun plichten en hen vragen het probleem op te lossen voordat je je gedwongen ziet om verdere stappen te nemen.
  • Als je niet tevreden bent met het antwoord van je provider, dan kun je contact opnemen met de betrokken nationale regelgevende instantie. Zij kunnen in de gelegenheid zijn om het geschil op te lossen. In veel gevallen kunnen ze snel speciale procedures opzetten om dergelijke zaken op te lossen. Je kunt klachten bij hen indienen over algemene voorwaarden, de kwaliteit van de dienstverlening, de toegang tot netwerken en diensten en roamingdiensten.

De Europese Commissie is van plan vanaf 1 juli 2014 alle inkomende gesprekskosten te verbieden tijdens het reizen in een ander EU land. Tarieven voor het bellen tussen mobiele telefoons in de EU zullen worden afgetopt tot maximaal 0,19 euro per minuut, en de kosten van grensoverschrijdende telefoongesprekken in Europa zullen worden gemaximaliseerd tot de prijs van een lange-afstandgesprek in het binnenland. De voorstellen moeten door de 28 EU lidstaten en het Europees Parlement worden goedgekeurd voordat ze in werking kunnen treden.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl