Annulering en vertraging vluchten door storm

maandag 28 oktober 2013

Een zware storm trekt over Nederland: het KNMI heeft voor grote delen van het land het hoogste weeralarm afgegeven. Ook de omringende Europese landen hebben veel last van het extreme weer. Deze ochtend heeft Schiphol nog weinig last van de storm, waarschijnlijk zullen er in de loop van de morgen wel meer problemen ontstaan doordat de storm dan heviger wordt en het geplande vliegverkeer dan juist toeneemt. Daarnaast heeft KLM uit voorzorg ook al een aantal vluchten geannuleerd.

Annulering vluchten

Foto Schiphol 1

KLM heeft uit voorzorg al 40% van haar Europese vluchten geannuleerd. Van uur tot uur zal KLM de situatie bekijken, volgens een woordvoerder. Vooralsnog gaat meer dan de helft van de 200 vluchten door. Andere luchtvaartmaatschappijen als Transavia hebben nog geen vluchten geannuleerd. In de loop van de ochtend zullen er wel meer vertragingen en annuleringen ontstaan als gevolg van toenemende hevigheid van de storm. Als gevolg hiervan zal de capaciteit van het aantal vluchten dat mag landen en vertrekken afnemen, terwijl het geplande vliegverkeer juist toeneemt. Ook in Engeland woedt storm waardoor er op London Heathrow inmiddels al 130 vluchten zijn geannuleerd.

Wat als je vlucht geannuleerd of vertraagd is?

Allereerst het advies om de website van Schiphol goed in de gaten te houden, maar ook de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Luchtvaartmaatschappijen als KLM stellen hun passagiers doorgaans goed op de hoogte, maar het is zonde om een hele dag op de luchthaven door te brengen: houd de actuele vluchttijden dus goed in de gaten.

Als je vlucht geannuleerd of vertraagd is als gevolg van de storm dan heb je geen recht op een vergoeding. Storm is een buitengewone omstandigheid waar de luchtvaartmaatschappij niets aan kan doen. Vaak is de capaciteit van het aantal vluchten dat mag vertrekken of landen ook kleiner, en ook hier kan de luchtvaartmaatschappij geen invloed op uitoefenen. Tijdens het wachten heb je wel recht op verzorging.

Code rood

Het KNMI heeft voor deze eerste echte herfststorm 'code rood' uitgegeven en waarschuwt voor extreem weer maandagochtend. In het westen, midden en het noorden van het land worden aan het eind van de ochtend en in de middag zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur verwacht. Naast een 'code' kan het KNMI bij nog extremere weersomstandigheden ook nog een weeralarm uitvaardigen, wat vandaag ook het geval is.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl