Transavia vliegtuig

Vluchten Sharm-el-Sheikh geannuleerd: aanwijzingen aanslagen

donderdag 17 oktober 2013

Gisteravond heeft de AIVD Nederlandse luchtvaartmaatschappijen gewaarschuwd voor een dreiging van terroristische aanslagen op passagiersvliegtuigen naar de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Op basis van een risico-analyse heeft Transavia besloten haar vluchten voor donderdag en vrijdag te annuleren.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie gaf aan dat het om een "voorstelbare dreiging vanaf de grond uit de Sinaï-woestijn tegen alle burgerluchtvaart" gaat.

Transavia vliegtuig

Vluchten geannuleerd

Zowel luchtvaartmaatschappij Transavia als Arkefly vlogen de afgelopen week al niet naar Egypte vanwege de toegenomen terreurdreiging. Deze week zouden de vluchtschema's weer worden hervat, maar deze worden nu juist ingeperkt. Vluchten naar andere plaatsen als Hurghada en Marsa Alam gaan wel gewoon door. Transavia heeft al aangegeven de komende twee weken niet meer naar Sharm-el-Sheikh te vliegen; Arkefly zou zondag 27 oktober weer op de badplaats vliegen maar moet nog besluiten of dat door zal gaan. Vrijdag start de herfstvakantie en veel passagiers zullen dan ook last hebben van de annuleringen.

Terreurdreiging

Door maatschappelijke en politieke onrust werden veel reizen naar Egypte de afgelopen weken geannuleerd. De badplaatsen in de Sinaï-woestijn hebben de afgelopen jaren te maken gehad met een fors toegenomen terreurdreiging. Tot afgelopen week zijn de toeristische gebieden gespaard gebleven. Afgelopen week blies een zelfmoordterrorist zichzelf op bij een militair hoofdkwartier in de buurt van toeristische resorts.

Wat te doen als je een vlucht naar Sharm-el-Sheikh hebt geboekt?

Heb je een vlucht of reis geboekt naar Sharm-el-Sheikh, raadpleeg dan eerst de luchtvaartmaatschappij of de touroperator. Luchtvaartmaatschappijen zoals Transavia en Arkefly nemen waarschijnlijk zelf contact met je op als je vlucht geannuleerd wordt, maar uiteraard kun je dit voor zijn door meteen zelf contact op te nemen. Mogelijk kun je worden omgeboekt of kunnen de kosten voor het niet doorgaan van de reis worden vergoed. In sommige gevallen kan het calamiteitenfonds worden aangesproken.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl