Piloten Ryanair willen onderzoek naar vliegveiligheid

maandag 12 augustus 2013

Uit een anonieme enquête van de Ryanair Pilot Group (RPG), een vakbond voor Ryanairpiloten, is gebleken dat een groot deel van de piloten een onderzoek wil naar de vliegveiligheid bij de Ierse luchtvaartmaatschappij.

Anoniem onderzoek

Maandag werden de uitkomsten van het onderzoek naar buiten gebracht. In totaal werden 1000 gezagvoerders en copiloten van Ryanair ondervraagd voor de enquete. Maar liefst 94% daarvan gaf daarin aan nader onderzoek te willen naar de vliegveiligheid bij hun werkgever. Dat is één derde van alle gezagvoerders en copiloten van de Ierse lowbudgetmaatschappij, die ook vanuit Nederland vluchten uitvoert. Dit onderzoek naar de veiligheid zou moeten worden uitgevoerd door de Ierse luchtvaartautoriteit IAA.

Vliegveiligheidscultuur 'niet open en transparant'

67% van de ondervraagde piloten liet weten dat zij problemen met veiligheid liever niet via het interne rapportagesysteem van Ryanair melden. Mogelijk wijst dit op angst om kritiek te uiten over het bedrijf en diens praktijken. Algemene conclusie zou zijn dat de vliegveiligheidscultuur binnen de organisatie niet open en transparant zou zijn.

Bovendien is uit de enquête gebleken dat de meldingsbereidheid veel te laag is. Het wordt niet altijd goed aangekaart als een lampje niet goed werkt of als een piloot vergeet een checklist na te kijken. Volgens Evert van Zwol, voorzitter van de RPG, circuleert binnen de luchtvaartmaatschappij onvoldoende informatie over veiligheidsincidenten uit het verleden.

Dreigementen en maatregelen

De Twitter- en Facebookaccounts van verschillende piloten zouden door Ryanair offline zijn gehaald. Daarnaast zou de directie van Ryanair hebben gedreigd met ontslagen. "Wij wilden eerst met een petitie komen, maar de directie van Ryanair kwam daarop onmiddellijk met dreigementen dat elke piloot die zo’n document zou ondertekenen, zou worden ontslagen. Daarom hebben we gekozen voor een anonieme enquête,'' aldus van Zwol.

Geschreven door team Vlucht-Vertraagd.nl ǀ Bron: Telegraaf