Vliegtuigmaatschappijen en vertraging in zomermaand juni

donderdag 18 juli 2013

De eerste 'zomer'maand hebben we alweer achter de rug. Maar nu lijkt juli dan toch echt zomerweer met zich mee te brengen en Nederland trekt erop uit. Nu iedereen op vakantie begint te gaan is het goed om eens te kijken hoe het afgelopen maand stond met de vliegtuigmaatschappijen en vertraging: hebben ze goed gepresteerd en wat kun je verwachten in de komende tijd?

Vliegtuigmaatschappijen en vertraging

Scholen zijn dicht en Nederland en de rest van Europa begint met vakantie te gaan. Komende week vrijdag zal met 178.000 passagiers de drukste dag op Schiphol zijn. Ongeveer 15 miljoen vliegtuigpassagiers zullen via de luchthaven reizen deze zomermaanden. Met al die vliegpassagiers en dus vluchten in het vooruitzicht is het goed om even te kijken naar de prestaties van de grootste vliegtuigmaatschappijen en vliegvelden.

 1. KLM presteert het best, met bijna 90% van de vluchten op tijd. Dochter KLM Cityhopper deed het nog beter met 93,6% van de vluchten zonder vertraging.
 2. Iberia gaat aardig mee: slechts iets meer dan 16% van haar vluchten heeft vertraging opgelopen in juni.
 3. Iets minder goed deed Lufthansa het: circa 81% van de vluchten werd uitgevoerd zonder een noemenswaardige vertraging.
 4. Door de stakingen afgelopen maand is het beeld een beetje vertekend, maar AirFrance scoorde met ruim 27% van de vluchten vertraagd in ieder geval niet goed.
 5. Maar het kan slechter, want op de een na laatste plek als het gaat om vertragingen staat British Airways. Van de Engelse luchtvaartmaatschappij had 34% van de vluchten een vertraging.

De cijfers van juni lopen iets uit het lood door de stakingen van de luchtverkeersleiding in Frankrijk. Belangrijk detail: een vlucht wordt pas als vertraagd aangemerkt als deze meer dan een kwartier uitloopt ten opzichte van het schema. Overigens komen bovenop deze vertragingen ook nog de annuleringen. Air France bijvoorbeeld heeft ook nog bijna 5% van alle vluchten moeten annuleren in juni. Gemiddeld had 24% van de vluchten van de grote vliegtuigmaatschappijen een vertraging, en werd 1,39% van de vluchten geannuleerd.

Vliegvelden en vertraging

De cijfers van de top-5 best presterende vliegvelden ligt dicht bij elkaar. Alle vijf scoren ze hoog met een 'on time'-percentage van 80%. Het best komt Amsterdam-Schiphol Airport uit de bus. Van de 35 in het onderzoek meegenomen vliegvelden presteerde Istanbul Atatürk Airport het slechts, waarbij bijna 33% van de vluchten vertraging opliep.

 1. Amsterdam-Schiphol Airport was het best presterende (grote) vliegveld van Europa, met iets meer dan 83% van de vluchten op tijd.
 2. Vlak daarachter vinden we München Airport, waar circa 17% van de vluchten een vertraging opliep.
 3. Wenen komt op nummer 3 met bijna 18% van de vluchten vertraagd.
 4. Op het vliegveld van Athene waren iets meer dan 18% van de vluchten vertraagd.
 5. En hekkensluiter van deze top-5 is Oslo, waar ongeveer 19% van de vluchten een vertraging heeft opgelopen in de maand juni.

Madrid deed het in de maand juni ook aardig, met een vertragingspercentage van 78,08%. Pas als we over Heathrow (28% vertraging), Rome en Parijs (beiden meer dan 40% vertraging) komen te spreken komen we op luchthavens die het er echt slecht vanaf brachten in de eerste zomermaand van 2013.

Vergoeding bij vertraging

De kans op vertraging is aardig groot, maar toch valt het wel mee: het gaat immers niet altijd om langdurige vertragingen. Iedere vertraging is vervelend, maar we noemen een vertraging pas langdurig als deze 3 uur of meer is. In dat geval heb je dan ook vaak recht op een vergoeding. Heb je een langdurige vertraging opgelopen, check dan hier je vlucht om te zien op hoeveel vergoeding je recht hebt.

 • Je hebt recht op een vergoeding van € 250,- voor vluchten tot en met 1.500 kilometer;
 • Je hebt recht op een vergoeding van € 400,- voor alle vluchten binnen de Europese Unie tussen de 1.500 en 3.500 kilometer;
 • Je hebt recht op een vergoeding van € 400,- voor alle vluchten buiten de Europese Unie tussen de 1.500 en 3.500 kilometer, mits deze vertrok vanaf een EU-luchthaven, of naar een EU-luchthaven vloog en werd uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij;
 • Voor overige vluchten (meer dan 3.500 kilometer en vertrekkend vanaf een EU-luchthaven of aankomend op een EU-luchthaven en uitgevoerd door een EU -luchtvaartmaatschappij) heb je recht op een vergoeding van € 600,-.

Vlucht-vertraagd.nl helpt vliegpassagiers in heel Europa bij het krijgen van een vergoeding van luchtvaartmaatschappijen. We hebben een team van experts die je daarbij helpen, en verzamelen iedere dag vluchtinformatie van vluchten en luchthavens wereldwijd.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl ǀ Bron: Studie Flightstats