Rechten pakketreizen worden verbeterd

dinsdag 9 juli 2013

Brussel -- Meer rechten om vakanties te annuleren, duidelijkere regels over aansprakelijkheid; de rechten bij pakketreizen worden verbeterd door de Europese Commissie. De modernisering zorgt ervoor dat ook online boekers meer rechten krijgen. Dit was hard nodig, gezien deze regels zijn gemaakt in de tijd dat reizigers hun reizen compleet verzorgd bij één reisorganisatie boekten, en de voorwaarden dus ook transparanter waren. Volgens de Europese Commissie gaan circa 120 miljoen extra Europeanen van de aanpassing profiteren.

De in 1990 ontstane richtlijn, het fundament voor de bescherming van Europese vakantiegangers, is toe aan vernieuwing. Steeds meer reizigers stellen namelijk zelf hun reizen samen en boeken daarmee steeds minder vaak bij één en dezelfde reisaanbieder. Door onder andere deze verandering heeft de Europese Commissie besloten de huidige richtlijn te moderniseren.

Verbetering rechten pakketreis voor reizigers en aanbieders

Een aantal verbeteringen voor de rechten van reizigers die de aanpassing van de huidige EU-richtlijn met zich mee zal brengen zijn:

  • strengere controles op toeslagen (met een 10%-limiet op prijsstijgingen) en een verplichting op het doorberekenen van prijsverlagingen in gelijkwaardige omstandigheden;
  • verbeterde annuleringsrechten: meer flexibiliteit in het ontbinden van de overeenkomst;
  • betere informatie over de aansprakelijkheid: de organisator is verantwoordelijk en dat moet in duidelijke en begrijpelijke taal worden overgebracht aan de reizigers;
  • betere verhaalmogelijkheden; bijvoorbeeld aanspraak maken op vergoeding van immateriële schade, recht op een vergoeding als een vakantie niet conform verwachting is en garanties om reizigers die stranden door een faillissement terug te brengen naar hun thuisland;
  • een aanspreekpunt als er iets mis gaat; consumenten moeten de mogelijkheid krijgen om rechtstreeks een klacht of claim in te dienen daar waar ze de reis hebben gekocht.

Maar ook de aanbieders van pakketreizen zullen verbetering zien in de modernisering van de huidige EU-richtlijn. Er zal een beter level playing field worden gecreëerd, afschaffing van de verplichting van het herdrukken van brochures (besparing circa 390 miljoen per jaar), scheiding zakenreizen van particuliere reizen en het makkelijker maken van grensoverschrijdende handel.

Verandering tijdperk pakketreizen

Zoals gezegd ondergaat de manier van het boeken van reizen sterke veranderingen. Toen in 1990 de huidige EU-richtlijn werd opgesteld boekte het gros van de reizigers hun samengestelde reizen nog via lokale reisbureaus of uit een brochure. Tegenwoordig stellen consumenten vaker zelf reizen samen en doen dat bovendien via verschillende reisaanbieders. Slechts 23% van de pakketreizen die consumenten boeken zijn van tevoren samengesteld, terwijl 54% onafhankelijke reisarrangementen zijn.

Vangnet als er iets mis gaat

Vicevoorzitter van de Commissie Viviane Reding, bevoegd voor justitie: "In de jaren '90 kozen de meeste Europeanen een vooraf afgesproken pakketreis. Maar de tijden zijn veranderd en we moeten de regels aanpassen om gelijke tred te houden met een veranderende markt. EU-regels voor pakketreizen moeten geschikt worden gemaakt voor het digitale tijdperk en moeten voldoen aan de verwachtingen van de consument. De EU zoekt naar een vangnet om de risico's op te vangen en om vakantiegangers gemoedsrust te bieden als er iets misgaat."

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl