Staking Franse luchthavens

Stakingen in Frankrijk: extra informatie en rechten

woensdag 12 juni 2013

Frankrijk -- Zoals aangekondigd, vindt er op dit moment een staking plaats op verscheidene luchthavens in Frankrijk van 11 tot 13 juni. Erg vervelend als je hier last van hebt en je vlucht hierdoor is vertraagd of zelfs helemaal niet meer zal vertrekken. Maar waarom vindt deze staking eigenlijk plaats? En wat zijn precies je rechten in geval van vertraging of annulering van je vlucht?

Wat is er aan de hand?

De staking die op dit moment plaatsvindt is een staking van de luchtverkeersleiding. De luchtverkeersleiding is verantwoordelijk voor het regelen van al het inkomende en uitgaande vliegverkeer, en is dus van cruciaal belang. Een staking hiervan is dus van grote invloed. Het gevolg hiervan is niet alleen dat vliegverkeer van en naar Frankrijk erg lastig is, maar ook dat de vliegtuigen vanuit en naar andere landen met een route over Frankrijk problemen ondervinden met vliegen, omdat er niemand is die aan kan geven of het luchtruim daadwerkelijk veilig is. Het zijn de Franse vakbonden die hebben opgeroepen tot de staking, ze zijn het niet eens met het beleid vanuit de Europese commissie. De staking houdt in dat het aantal vluchten met de helft verminderd is.

Wat zijn uw rechten?

Een aantal luchtvaartmaatschappijen heeft besloten maatregelen te treffen om gedupeerde passagiers te helpen, zo heeft Air France het mogelijk gemaakt kosteloos een vlucht om te boeken, en kunnen klanten van Ryanair hun geld terugvragen. Ook Transavia en Easyjet hebben aangekondigd geld terug te geven. Mochten er vanuit de vliegtuigmaatschappij waar je mee vliegt geen maatregelen zijn getroffen, dan geldt er het volgende: je hebt recht op terugbetaling van het vliegticket of op een andere vlucht. Ook heb je recht op verzorging, dit wil zeggen iets te eten of te drinken, en soms zelfs op een hotelovernachting. Waarschijnlijk zal de luchtvaartmaatschappij aangeven dat zij niets kunnen doen aan de staking en dat het dus buiten hun macht ligt. Toch heb je recht op het bovengenoemde. Mocht het zo zijn dat door de vroege aankondiging van de staking de vliegtuigmaatschappij nog wel de vertraging of annulering had kunnen voorkomen, kan de vergoeding zelfs om een hoger bedrag gaan.

Luchtvaartmaatschappijen vermijden Frans luchtruim

Zoals hieronder op het plaatje te zien is, is er verminderd vliegverkeer boven Frankrijk en vermijden de luchtvaartmaatschappijen het Franse luchtruim.

Staking Franse luchthavens

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl