Kamer wil rechten vliegtuigpassagiers niet inperken

woensdag 5 juni 2013

Minister Melanie Schultz en de Tweede Kamer zitten nog niet op één lijn als het gaat om de voorgestelde aanpassing van de compensatieregeling bij vluchtvertraging. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om vliegtuigpassagiers minder snel te compenseren. De Tweede Kamer wil de rechten van vliegtuigpassagiers niet inperken, maar minister Schultz stelde dat de huidige regels niet proportioneel zijn. 

Vergoeding bij vertraging

Vliegtuigpassagiers hebben recht op een vergoeding bij vertragingen van drie uur of meer en wanneer hun vlucht geannuleerd of overboekt is. Per passagier moet de luchtvaartmaatschappij dan 250 tot 600 euro compensatie betalen: dit is afhankelijk van de duur van de vertraging en de afstand van de vlucht. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om de grens van drie uur vertraging omhoog te trekken naar een minimum van vijf uur vertraging.

Tweede Kamer en Minister Schultz

De Tweede Kamer is niet te spreken over het voorstel van de Europese Commissie omdat dit voorstel veel van de rechten van vliegtuigpassagiers afsnoept. Minister Melanie Schultz geeft echter aan dat de huidige regels niet proportioneel zijn. Passagiers kunnen meer geld terugkrijgen dan ze voor hun ticket hebben betaald, en een luchtvaartmaatschappij kan soms wel 200.000 euro per vlucht kwijt zijn aan compensatie.

Kosten compensatie voor luchtvaartmaatschappij

Op 23 oktober 2012 heeft het Europees Hof een definitieve uitspraak gedaan over het feit dat vliegtuigpassagiers bij drie uur of meer vertraging recht hebben op een vergoeding. Een jarenlange strijd is hieraan vooraf gegaan terwijl de lijn van het Hof al duidelijk was. Eerdere rapporten van onder andere Vlucht-vertraagd.nl tonen aan dat luchtvaartmaatschappijen niet graag vergoeding betalen, en dat slechts een paar procent van de vliegtuigpassagiers afweet van het recht op vergoeding. Dat een luchtvaartmaatschappij daadwerkelijk 200.000 euro aan compensatie kwijt zou zijn voor een vertraagde vlucht lijkt hiermee zeer onwaarschijnlijk.

Belangen van passagiers en luchtvaartmaatschappijen

De minister geeft aan dat ze met verschillende partijen in gesprek is om een balans te vinden die zowel de belangen van de luchtvaartmaatschappijen als die van passagiers vertegenwoordigt.

Volgens Schultz is er nog voldoende tijd om met Brussel over de plannen te overleggen. ''Ik hoor de zorgen van de Commissie en daar doen we ook iets mee. Maar geef ons even de ruimte voor overleg,'' stelde de minister. Op die manier hoopt ze tot betere alternatieven voor het plan te komen.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl