Luchtverkeersleiding toren

Dreiging faillissement luchtverkeersleiding in België

woensdag 22 mei 2013

Brussel -- Dreiging faillissement luchtverkeersleiding België steeds groter. Wegens het wegvallen van de staatsteun in Amerika kwam afgelopen tijd de Amerikaanse luchtverkeersleiding in zeer zwaar weer, met als gevolg ontslagen, onderbezetting en vertragingen. Volgens Jean-Claude Tintin, directeur van Belgocontrol (de luchtverkeersleiding in België), is hen eenzelfde lot beschoren. Een faillissement van de luchtverkeersleiding in België komt steeds dichterbij.

luchtverkeersleiding toren

Luchtverkeersleiding België in zwaar weer

Afgelopen jaar leed de luchtverkeersleiding in België al een verlies van dertien miljoen euro, en dat gat wordt nu steeds groter. Om het derde kwartaal van dit jaar door te komen heeft de Belgische luchtverkeersleiding vijf miljoen nodig. Hierover is zij in onderhandeling met banken. In een brief aan de Belgische federale overheid laat Tintin weten dat de luchtverkeersleiding richting 2014 op een faillissement afstevent. Hij vraagt de regering dan ook om een extra bijdrage van 25 miljoen voor het komende jaar.

Belgocontrol is zelfstandig overheidsbedrijf

Belgocontrol is een zelfstandigheid overheidsorgaan en dus moet zelf de broek ophouden. De luchtverkeersleiding moet verplicht een pakket aan diensten leveren, waaronder veel diensten waarvoor niet betaald hoeft te worden door regionale luchthavens. Onder andere hierdoor komt de luchtverkeersleiding nu in de problemen. 

Bij de Belgische luchtverkeersleiding werken circa 1000 mensen, en de directeur waarschuwt voor een faillissement richting 2014. Ieder land heeft een luchtverkeersleiding nodig, dus is de Belgische federale overheid gedwongen tot een oplossing te komen.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl 

Heeft je vlucht vertraging opgelopen of is je vlucht geannuleerd, dan heb je wettelijk recht op een vergoeding. Via www.vlucht-vertraagd.nl kun je een vergoeding aanvragen bij de luchtvaartmaastchappij. Houd hiervoor je vluchtgegevens bij de hand.