Fouten op vliegtickets kosten vliegpassagiers 12 miljoen euro

donderdag 16 mei 2013

Fouten op vliegtickets kosten vliegpassagiers jaarlijks 12 euro. Volgens boekingswebsite CheapTickets komen fouten op vliegtickets jaarlijks circa 60.000 keer voor. Komen de gegevens niet overeen met de persoonlijke gegevens op je paspoort of identiteitsbewijs, dan is het vliegticket niet geldig. Het aanpassen hiervan kost geld; je krijgt namelijk een 'boete' en de administratieve rompslomp kost geld.

Meest voorkomende fouten op vliegtickets

Er zijn een aantal fouten die vliegpassagiers erg vaak maken op vliegtickets. De drie fouten die vliegpassagiers het vaakst maken bij het invullen van gegevens op vliegtickets zijn: het invullen van de roepnaam in plaats van de officiële naam zoals deze op je paspoort of identiteitsbewijs staat – deze fout maken vliegpassagiers erg vaak. Ook het gebruik van de achternaam van de echtgenoot in plaats van de meisjesnaam is een veel gemaakte fout op vliegtickets. Vervolgens zijn er nog de simpele tikfouten die mensen maken bij het invullen van de gegevens op vliegtickets.

Kosten voor fouten op vliegtickets

CheapTickets heeft berekend hoeveel die fouten op vliegtickets de vliegpassagiers kosten. Zij geven aan dat het corrigeren van de fouten op vliegtickets in totaal 12 miljoen euro kost, wat neerkomt op een gemiddelde van 200 euro per persoon. Ondanks waarschuwingen via popups komen de fouten dus nog vaak voor en blijkbaar kan een tikfout dus een dure fout zijn.

Vliegtickets met fouten niet geldig

Een vliegticket met een fout is niet geldig; de veiligheidsmaatregelen zijn zeer streng. Het gaat daarbij voornamelijk om de veiligheidsmaatregelen van de luchthavens waaraan de luchtvaartmaatschappijen zich moeten houden. Bij een fout op een vliegticket mag de luchtvaartmaatschappij een vliegpassagier daarom weigeren.

De kosten die in rekening worden gebracht voor het corrigeren van fouten op vliegtickets zijn soms buitenproportioneel. En de ene luchtvaartmaatschappij gaat daar anders mee om dan de andere. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen moet je een boete betalen, en in andere gevallen hoef je voor de aanpassing van je vliegticket alleen de administratiekosten te betalen. Let in ieder geval altijd goed op of de gegevens op je vliegticket kloppen!

Bron: Luchtvaartnieuws | Geschreven door Team Vlucht-vertraagd.nl