Piloten Air India doen dutje en laten vliegtuig onbemand

zondag 5 mei 2013

New Delhi -- Twee piloten van Air India zijn geschorst nadat ze tijdens de vlucht beiden een dutje zijn gaan doen. De piloten hadden de automatische piloot aangezet en hadden de cockpit verlaten om te gaan slapen in de business class. Ze lieten stewardessen een oogje in het zeil houden, maar vervolgens schakelde één van de stewardessen per ongeluk de automatische piloot uit.

Uiltje knappen in de business class

Op de vlucht van Bangkok naar New Delhi was de co-piloot de eerste die de cockpit van de Airbus A320 verliet om een pauze te nemen. In zijn plaats nam op zijn verzoek een stewardess zijn plaats in. Echter, vlak daarna wilde ook de captain een uiltje gaan knappen en ook hij vroeg een stewardess om een oogje in het zeil te houden. De captain verliet de cockpit om in de business class een dutje te kunnen doen.

Slaap piloten Air India ruw verstoord

De slaap van de piloten werd echter ruw verstoord. Een van de twee stewardessen die het Air India toestel 'in de lucht moesten houden' schakelde per ongeluk de automatische piloot uit. Uiteraard haastten de piloten zich naar de cockpit om een ongeluk te voorkomen. Een derde stewardess had het voorval gezien en meldde het bij het management van Air India, waarop de twee piloten en de twee stewardessen voor onbepaalde tijd zijn geschorst. Hoelang de Air India-piloten de cockpit precies hebben verlaten is nog onbekend, maar dit zou ergens tussen de twintig en veertig minuten liggen.

In slaap vallen piloten

In deze zaak van Air India is nog niet duidelijk waarom de piloten beiden de behoefte hadden om een dutje te gaan doen. Onderzoek onder piloten van Transavia, Arkefly, KLM en Martinair wees afgelopen jaar uit dat circa 30% van de piloten wel eens in slaap is gevallen tijdens een vlucht. Één op de vijftien geeft zelfs aan op een vlucht te hebben gezeten waar beide piloten in slaap zijn gevallen. Oververmoeidheid zou de oorzaak zijn.

Geschreven door: Team Vlucht-Vertraagd.nl