Birdstrikes olifantengras

Minder birdstrikes door olifantengras

donderdag 25 april 2013

Schiphol -- Minder birdstrikes en economisch gewin door olifantengras. Het gewas lijkt voor de omgeving Schiphol alleen maar voordelen te hebben. De gemeente Haarlemmermeer heeft aangegeven 60 hectare grond te willen beplanten met olifantengras. Boeren gaan dat doen op het nog te ontwikkelen bedrijventerrein A4 Zone West bij Schiphol.

Economisch gewin door olifantengras

De ontwikkeling van bedrijventerrein A4 Zone West bij Schiphol verloopt moeizaam door de economische crisis. Hierdoor gebeurt er met tientallen hectares grond nog niets, en dat is zonde. De boeren uit de omgeving en het bedrijvengebied hebben daarom samen met onderzoeksinstituut Alterra de afspraak gemaakt om olifantengras te gaan verbouwen om in totaal 60 hectare grond. Naar verwachting kan er circa 20 ton per hectare worden geoogst. 

Olifantengras wordt gebruikt voor de productie van patatbakjes, zonnebrillen, pinpassen, frisdrankflessen en duurzame energie.

Minder birdstrikes door olifantengras

Luchthaven Schiphol is ook blij met de aanplant van het olifantengras. De luchthaven en de ganzen hebben last van elkaar, want overvliegende ganzen vliegen in de motoren van de vliegtuigen. Zielig voor deze dieren, en vervolgens ook vervelend voor de vliegtuigen, die schade oplopen. Wanneer een vogel in de motor van een vliegtuig vliegt noemen we dat een 'birdstrike'. De motor loopt hierdoor ernstige schade op en moet worden gerepareerd, waardoor passagiers vertraging oplopen. Deze problemen zouden veel minder kunnen worden door de aanplant van het olifantengras. Ganzen zijn er niet dol op, en zullen dus mogelijk wegblijven uit de omgeving van Schiphol.

Wat is olifantengras

Maar wat is olifantengras eigenlijk? Olifantengras is een groen/bont reuzengras dat twee tot vier meter hoog kan worden. Het is een meerjarig gewas en kan tot zeker vijftien jaren geoogst worden. Olifantengras heeft weinig onderhoud nodig, en heeft alleen de eerste paar jaren onkruidbestrijding nodig. Een ander voordeel is dat zowel de teelt als de verwerking ervan Co2-neutraal is.

birdstrikes olifantengras