Nieuwe schokkende onthullingen over fatale crash Air France

zondag 17 maart 2013

Volgens het Franse magazine Le Point had de bemanning van de Air France- vlucht AF447 (Rio de Janeiro-Parijs) te kampen met een slaaptekort. Het Franse magazine beschikt over documenten waarin de gezagvoerder op de voice-recorder in de cockpit duidelijk laat blijken slechts één uur te hebben geslapen. Ook de overige bemanningsleden zouden niet volledig uitgerust aan de vlucht zijn begonnen. Mogelijk heeft het slaaptekort een beslissende rol gespeeld in de uiteindelijke crash in de Atlantische Oceaan, waarbij alle 228 inzittenden om het leven kwamen.

Slechts één uur slaap

Het slaaptekort van gezagvoerder Marc Dubois komt duidelijk naar voren in de voice-recorder, kort na aanvang van de vlucht: “Ik heb vannacht niet goed geslapen. Eén uur – dat is niet genoeg”.  

Als gevolg van het slaaptekort besloot de gezagvoerder alsnog even een rustpauze in te lassen. Op dat moment begaf de Airbus A330-200 zich in een tropische storm boven de Atlantische Oceaan.

De co-piloten Pierre-Cedric Bonin en David Robert wisten niet met de situatie om te gaan en besloten hierop Dubois alsnog terug te halen om de vlucht in goede banen te leiden. Echter, merkwaardig genoeg duurde het meer dan een minuut voordat Dubois adequaat reageerde, mede omdat de co-piloten niet goed konden uitleggen wat er precies mis was. Dit trage handelen had grote gevolgen, want drie minuten later stortte het vliegtuig neer in de Atlantische Oceaan. 

Vorig jaar stelden onderzoekers vast dat de crash werd veroorzaakt door een combinatie van technische en menselijke fouten. Mogelijk heeft het slaaptekort dus een beslissende rol gespeeld in de crash van de Airbus A330.

Bron: Luchtvaartnieuws.nl Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl