Vloeistoffen in handbagage

Vloeistoffen in handbagage mag weer vanaf 2014

zondag 3 maart 2013

Brussel -- Grotere hoeveelheden vloeistoffen in handbagage meenemen mag weer vanaf 2014. Dat heeft Brussel vrijdag besloten. Tot op heden was er een verbod op het meenemen van bepaalde hoeveelheden vloeistoffen als gevolg van terroristische dreiging. Het verbod zou tegen 2016 helemaal opgeheven moeten zijn, maar dat hangt af van de ervaringen met de versoepeling de komende tijd.Vanwege terroristische dreiging mogen vliegpassagiers al jaren niet meer onbeperkt vloeistoffen meenemen in hun handbagage. Sommige vloeistoffen zijn helemaal verboden mee te nemen in handbagage; andere vloeistoffen mogen meegenomen worden in plastic zakjes van 100 ml.vloeistoffen in handbagageTot 2014 zullen de huidige regels ten aanzien van het meenemen van vloeistoffen in handbagage gehandhaafd blijven:
  • gels en vloeistoffen mogen meegenomen worden, mits in verpakkingen van maximaal 100 ml;
  • vloeistoffen mogen alleen worden meegenomen in een doorzichtige plastic verpakking;
  • per vliegpassagier mag tot 2014 één doorzichtige plastic zak het vliegtuig ingenomen worden;
  • de maximale inhoud van de doorzichtige plastic verpakking/zak is 1 liter;
  • eis aan de plastic doorzichtige zak/verpakking is dat deze hersluitbaar is;
  • voor babyvoeding en medicijnen worden uitzonderingen gemaakt, mits aangetoond kan worden dat deze noodzakelijk zijn.

Regels vloeistoffen in handbagage tot 2014

De bovenstaande regels voor het meenemen van vloeistoffen in handbagage zijn van toepassing op alle passagiers op vluchten die vertrekken van, of overstappen op een luchthaven binnen de Europese Unie. Uiteraard geldt dit dus ook voor Schiphol. Schiphol stelt wel speciale voorwaarden aan het meenemen van vloeistoffen in handbagage van buiten de Europese Unie.

Nieuwe regels vloeistoffen in handbagage

Na 2014 worden de regels voor het meenemen van vloeistoffen in handbagage dus soepeler. Vanaf eind januari dat jaar kun je zonder problemen babyvoeding, medicijnen en bijvoorbeeld dieetproducten mee het vliegtuig in nemen. Heb je parfums, gels of drank gekocht op de luchthaven (na de veiligheidscontrole), dan mag je die ook gewoon meenemen op een overstap. De Europese Commissie wilde in 2011 de regels al versoepelen. Toen waren de scanapparaten die de vloeistoffen op explosieve stoffen moeten testen echter nog te onbetrouwbaar en niet snel genoeg.

Zakmessen en sportattributen mogen weer mee in handbagage

Ook in Amerika worden de veiligheidsregels versoepelt. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is het verboden bepaalde attributen zoals messen mee te nemen in handbagage. Binnenkort mogen passagier weer zakmessen (met een blad tot 6 cm) meenemen en ook sportattributen zoals biljartkeus, kleine honkbalknuppels en hockeysticks gaan van de lijst met verboden voorwerpen. Dit is wat de Amerikaanse transportveiligheidsdienst bekend heeft gemaakt. Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd