Meer wettelijke mogelijkheden bij vlucht vertraging

woensdag 20 februari 2013

Brussel - Vliegpassagiers krijgen nog meer wettelijke mogelijkheden om vergoedingen aan te vragen als hun vlucht vertraagd of geannuleerd is. Dit komt naar voren uit een vertrouwelijk rapport dat dit voorjaar voor akkoord langs de Europese verkeersministers gaat. Een herziening van de huidige wetgeving Verordening 261/2004: daar gaat het om. Deze wetgeving beschermt vliegpassagiers bij annulering en overboeking van hun vlucht. Vliegpassagiers kunnen aanspraak maken op een vergoeding van 250, 400 of 600 euro. Sinds oktober 2012 is ook vluchtvertraging hieronder gedekt. Mogelijk gaat de grens van minimaal drie uur vertraging naar vijf uur vertraging. Een verlies voor de luchtreiziger. Een andere belangrijke verandering is dat mankementen aan vliegtuigen in de nieuwe wetgeving zelden meer als overmacht aangemerkt mogen worden. Luchtvaartmaatschapijen proberen in veel gevallen onder de wetgeving uit te komen door zich te beroepen op technische problemen. Dit zal met de herziening afgelopen zijn.

Ook zal in de nieuwe wetgeving worden opgenomen dat passagiers die hun aansluitende vlucht missen door een vertraging ook recht hebben op een vergoeding. Hierover had het Europese Hof in oktober al een uitspraak gedaan en in lijn daarmee zal dit worden opgenomen in de herziening van Verordening nr. 261/2004.

Is je vlucht vertraagd of geannuleerd door een vulkanische uitbarsting of een sneeuwstorm? Dan heb je geen recht op een compensatie, maar wel op verzorging (overnachting, eten, eventueel vervoer naar hotel). Wel zal hierin het aantal hotelovernachtingen beperkt worden tot een maximum van drie. Volgens de Telegraaf wilden KLM, Transavia en brancheorganisatie Barin gisteravond nog niet reageren op de in hun ogen onzalige EU-voorstellen. "Dat doen we pas als ze volgende maand officieel zijn," zei Barin-voorman Frank Allard. Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd | Bron: Telegraaf