Grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld in de maak

vrijdag 8 februari 2013

Door de fusie, die nu zo goed als rond lijkt te zijn, vormen US Airways en American Airlines dadelijk de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. American Airlines balanceert al sinds 2011 op de rand van faillissement; de fusie zou de redding van de maatschappij betekenen. Donderdag meldde CNN dat de vakbonden de fusie tussen US Airways en American Airlines hebben goedgekeurd. Hiermee ontstaat de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Zonder de fusie zal American Airlines failliet gaan. 

Onder Chapter elf is de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij bezig een doorstart te maken. Het zogenaamde Chapter 11 bestaat in Amerika als een beschermingsmiddel op papier tegen schuldeisers. Op deze manier kunnen zaken op orde worden gesteld en een faillissement uit worden gesteld.
In september vorig jaar liepen onderhandelingen over kostenbesparingen tussen American Airlines en de pilotenvakbond nog uit op tientallen geannuleerde vluchten. Door onenigheid ontregelden de piloten de dienstregeling en hierdoor dwong de luchtvaartmaatschappij in feite tot het annuleren van vluchten. 

Om de kosten te drukken had American Airlines zich voorgenomen 13.000 banen te schrappen: er moest een miljard euro op loonkosten worden bespaard. Waar de besparingen vandaan moeten komen en of er op die schaal ontslagen zullen vallen na de fusie is niet bekend. Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd