Ryanair sleept KRO Reporter voor de rechter

vrijdag 18 januari 2013

Het Nederlandse programma KRO Reporter wordt aangeklaagd door Ryanair. Dat maakte de directeur van de lerse prijsvechter woensdag bekend. Valse beschuldigingen over het tanken van onvoldoende kerosine, het onder druk zetten van piloten en het niet toepassen van wederhoor zijn de aanleiding voor een mogelijke rechtszaak.Luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat juridische stappen ondernemen tegen het Nederlandse programma KRO Reporter. Het programma, waarin vier Ryanair piloten hun eigen maatschappij beschuldigden van het maken van commerciële beslissingen die de vliegveiligheid in gevaar brengen, zou geen wederhoor hebben toegepast. Daarnaast zouden de beschuldigingen een leugen zijn, volgens Ryanair topman O'Leary.De piloten deden anoniem bekentenissen in het programma, die vervolgens door veel media werden overgenomen. Ryanair zou piloten 'dwingen' tot het tanken van onvoldoende kerosine om kosten te besparen. Dit beleid brengt de vliegveiligheid ernstig in gevaar. Ook zou de luchtvaartmaatschappij haar piloten onder druk zetten om zich niet ziek te melden, en ook dit komt niet ten goede aan de vliegveiligheid. Naar aanleiding van een aantal incidenten hebben Spaanse en Ierse autoriteiten afgelopen jaar onderzoek gedaan bij Ryanair. Incidenten die mogelijk verband hielden met het brandstofbeleid. De luchtvaartmaatschappij kwam ongeschonden uit deze onderzoeken, maar de beschuldigingen leiden nu tot nieuwe onderzoeken. O'Leary roept de piloten die anoniem de beschuldigingen hebben geuit op zich bekend te maken, zodat de luchtvaartmaatschappij kan aantonen dat er niets aan de hand is.