Transavia vliegtuig

Transavia wil niet betalen bij vluchtvertraging

donderdag 17 januari 2013

Haarlem - Transavia gaat dwars tegen rechters in. Op 23 oktober deed het Europese Hof van Justitie, het hoogste rechtsorgaan van Europa, een finale uitspraak over vergoedingen bij vluchtvertraging: luchtvaartmaatschappijen moeten passagiers betalen bij een vertraging van meer dan drie uur. Rechters en luchtvaartmaatschappijen leggen zich hierbij neer, maar Transavia niet. Vandaag is er een algemene zitting voor tal van Transaviazaken.Transavia vliegtuigVoor tal van zaken heeft Transavia pleidooi aangevraagd. De luchtvaartmaatschappij is het niet eens met uitspraken van Nederlandse rechters en gaat zelfs dwars in tegen definitieve uitspraken van het Europese Hof. Transavia wil geen vergoeding betalen als hun vluchten lange vertraging oplopen. Andere luchtvaartmaatschappijen, zoals KLM, leggen zich neer bij de uitspraken van rechters en respecteren tot op zekere hoogte het feit dat ze bij langdurige vluchtvertraging een vergoeding moeten betalen aan hun passagiers. Enigszins vreemd is het dan ook dat Transavia, de dochtermaatschappij van KLM, tegen de uitspraak van zowel Nederlandse rechters als de definitieve uitspraken van het Europese Hof van Justitie in gaat.

Dat het nog steeds lastig is om een vergoeding te krijgen van de luchtvaartmaatschappij ondanks de uitspraken van het Europese Hof druist in tegen een van de doelen van de uitspraken; namelijk een hogere bescherming van de rechten van passagiers.

Vandaag zal de zitting in de rechtbank van Haarlem dienen. Gezien het een algemene zitting is zal deze niet worden gepubliceerd door de rechtbank. Voor vervolgzitting zal dit wel gelden.