Nederlanders minder vakantie in 2013

dinsdag 8 januari 2013

Schiphol verwelkomde afgelopen jaar meer dan vijftig miljoen vliegpassagiers en wereldwijd werden er door de Wereld Toerisme Organisatie meer dan een miljard toeristen geteld. Op vakantie gaan blijft dus belangrijk dat geldt ook voor de Nederlander maar die gaat volgens onderzoek in 2013 toch de hand meer op de knip houden.

Nederlander minder op vakantie

Het aantal vakanties binnen onze landsgrenzen zal komend jaar nagenoeg gelijk zijn maar Nederlanders zullen in 2013 minder vaak op vakantie gaan naar het buitenland volgens onderzoek van NBTC-NIPO Research. Uit dat onderzoek waarbij 20.000 consumenten werden ondervraagd blijkt dat van de Nederlanders zo'n 73 procent op vakantie wil dit jaar dat is ongeveer 5 procent minder dan in 2012. Minder vaak op vakantie gaan, kortere vakanties en minder geld besteden lijken volgens het onderzoek het motto van de Nederlandse vakantieganger voor 2013.

Verre reizen

Luchtvaartmaatschappijen zullen het aantal passagiers op lange afstand vluchten ook zien dalen want verre reizen zullen ook minder in trek zijn. Waar in 2012 nog 18,6 miljoen vakanties naar het buitenland werden geboekt zullen dat er dit jaar tussen de 18 en 18,4 miljoen zijn.

Aanbiedingen reizen en vliegtickets

Aanbieders van vakanties en vliegtickets spelen in op deze verwachtingen. Veel aanbieders van reizen gebruiken vroegboekkortingen en andere aanbiedingen om mensen toch over de streep te trekken om een vakantie te boeken. KLM start deze week de Werelddeal Weken. Gedurende drie weken kun je tegen lage tarieven, vliegtickets boeken voor vluchten wereldwijd.

Top 10 vakantiebestemmingen 2012

Nederlanders gingen afgelopen voornamelijk binnen Europa op vakantie. In de top tien staan alleen Europese bestemmingen pas daarna komen bestemmingen buiten Europa zoals Amerika. Nederlanders gingen 32,5 miljoen keer op vakantie binnen Europa afgelopen jaar:
  1. Nederland (18,1 miljoen vakanties)
  2. Duitsland (3,4 miljoen vakanties)
  3. Frankrijk (2,8 miljoen vakanties)
  4. België (1,8 miljoen vakanties)
  5. Spanje (1,8 miljoen vakanties)
  6. Oostenrijk (1,2 miljoen vakanties)
  7. Italië (1,0 miljoen vakanties)
  8. Turkije (0,8 miljoen vakanties)
  9. Engeland (0,8 miljoen vakanties)
  10. Griekenland (0,7 miljoen vakanties)
Bron: ANP