Alitalia bijna in handen van Air France - KLM

zondag 6 januari 2013

Alitalia zal deze zomer worden overgenomen door Air France - KLM. Dat schrijft het Italiaanse dagblad Il Messaggero vandaag. Fusiegesprekken zouden in een ver gevorderd stadium zijn. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een aandeel in Alitalia maar wil de maatschappij nu helemaal in handen krijgen. Peter Hartman van KLM heeft tegen Telegraaf gezegd dat een overname "nu niet aan de orde" is, "maar strategisch kunnen we nooit iets uitsluiten".

In 2008 deed Air France - KLM een bod van 2,5 miljard euro voor Alitalia. Dit werd toen echter tegengehouden door de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, omdat hij het bedrijf Italiaans wilde houden. Daarnaast waren vakbonden bang voor grote reorganisaties. Air France - KLM kocht een jaar later wel een belang van 25% in Alitalia. 

De Italiaanse krant Il Messaggero schrijft nu dat een nieuwe fusie heel dichtbij is. Alitalia is nu grotendeels in handen van een aantal Italiaanse investeerders. Volgens de krant wil Air France - KLM de aandeelhouders een premie van 20 procent bieden bovenop de prijs die ze destijds betaald hebben. De overname zou betaald worden in aandelen Air France - KLM. 
Alitalia.

Les Echos een Franse zakenkrant meldde op basis van anonieme bronnen dat Etihad de Arabische samenwerkingspartner van Air France - KLM mogelijk een belang in Alitalia wil nemen. Volgens de krant zou deze strategie worden gevoerd om Alitalia niet in handen te laten komen van andere partijen. Als Etihad nu een belang neemt kan Air France - KLM dit belang later overnemen als de luchtvaartcombinatie financieel weer beter ervoor staat.Alitalia verkeert in moeilijkheden en zou volgens berichten per dag een verlies lijden van een miljoen euro.

Ook bij de overnemende partij is de crisis te merken. Air France is bezig met een grote reorganisatie, en KLM heeft de arbeidsvoorwaarden flink moeten versoberen om ontslagen te voorkomen. Toch lijkt een overname van Alitalia op handen.