Nederlanders massaal op vakantie met kerst

maandag 17 december 2012

Evenals vorig jaar trekken Nederlanders er weer massaal op uit met kerst. Ongeveer 800.000 Nederlanders gaan tijdens de kerstperiode met vakantie dat verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). De verdeling tussen binnenlandse vakanties en een vakantie in het buitenland is fiftyfifty. Nederlanders geven minder uit vanwege de economisch mindere tijden maar blijven evenveel op vakantie gaan tijdens de kerstperiode als met kerst 2011. Volgens de NBTC zijn mensen wel voorzichtiger met hun uitgaven en worden en er veel meer last minute boekingen verwacht. De bestedingen staan onder druk.

Populaire vakantiebestemmingen

Als populairste vakantiebestemming in het buitenland kiezen Nederlanders voor Duitsland. Op de tweede en derde plaats staan België en Oostenrijk. Deze staan samen met Frankrijk en Spanje ook de top vijf van buitenlandse vakantiebestemming over heel 2012. Circa 400.000 Nederlanders vertrekken in de kerstperiode naar het buitenland. Veel vakantiegangers zoeken de sneeuw op en gaan skiën.

Vliegen naar winstersportbestemmingen

Ook het aantal mensen dat ervoor kiest om te vliegen naar hun wintersportbestemming stijgt. Nederlandse vliegmaatschappijen zoals Transavia merken deze stijging op. Het aantal boekingen voor vluchten zoals naar Genève en Grenoble is met tientallen procenten gestegen voor Transavia.

Vakantie uitgaven

De gemiddelde reissom van Nederlanders bedroeg afgelopen jaar 286 euro per persoon. Ten opzichte van 2011 is dit een daling van circa drie procent. Gezamenlijk werd er een bedrag van 16 miljard euro uitgegeven aan vakanties.