Medelijden met luchtvaartsector niet nodig

donderdag 13 december 2012

De luchtvaartsector zucht en steunt onder de economisch slechte tijden en hoge olieprijzen. Onterecht blijkt na cijfers van brancheorganisatie want de luchtvaartsector was sinds 2006 niet zo winstgevend en luchtvaartmaatschappijen boekten dit jaar gezamenlijk een winst van 6,7 miljard dollar (ruim 5 miljard euro).Op 23 oktober werd bekend dat luchtvaartmaatschappijen compensatie moeten betalen aan vliegpassagiers als vluchten vertraging op lopen. Luchtvaartmaatschappijen waren het hier niet mee eens want ze hadden het al zo zwaar. IATA de brancheorganisatie die de luchtvaartmaatschappijen publiceert vandaag echter de cijfers voor 2012 waaruit blijkt dat we geen medelijden hoeven te hebben met de luchtvaartsector. 

We verkeren nog steeds in economisch slechte tijden maar dat is niet te merken aan de winstcijfers van de luchtvaartsector. Gezamenlijk boekten luchtvaartmaatschappijen 6,7 miljard dollar (ruim 5 miljard euro) winst. Hiermee evenaren ze winstcijfers van 2006 voor de financiële crisis.

Ook 2013 zal een goed jaar worden voor de luchtvaartmaatschappijen de prognose voor komend jaar is namelijk een winst van 8,4 miljard dollar. De winstmarge zal dan ook stijgen naar 1,3% waar die nu nog op 1% ligt. 

Kleine luchtvaartmaatschappijen zullen het moeilijk blijven houden en grote maatschappijen gaan nog meer profijt hebben van schaalvoordelen.