LOT Polish Airlines in financiële problemen

dinsdag 11 december 2012

LOT Polish heeft staatshulp aangevraagd dat werd dinsdag bekend vanwege financiële problemen. We hebben dit jaar meerdere maatschappijen in de problemen zien raken. Luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa, Alitalia en AirFrance zijn driftig aan het reorganiseren. Kleinere maatschappijen waaronder BMIBaby en WindJet gingen eerder dit jaar failliet. Gisteren werd bekend dat LOT Polish Airlines de Poolse overheid om staatshulp heeft gevraagd. Het gaat om een bedrag van 400 miljoen zloty ofwel ongeveer 98 miljoen euro. Bij dit bedrag blijft het niet dit is een eerste tranche. De luchtvaartmaatschappij is al voor 93% in handen van de Poolse overheid. Evenals eerder genoemde luchtvaartmaatschappijen is LOT bezig met een grootscheepse herstructurering om uit de problemen te komen. De Poolse overheid wil de luchtvaartmaatschappij privatiseren maar heeft nog geen koper kunnen vinden. De luchtvaartmaatschappij is een lid van Star Alliance. De uitvoer van vluchten met deze luchtvaartmaatschappij komen vooralsnog niet gevaar. Gezien het belang van de Poolse regering in LOT is de verwachting dat de staatshulp zal worden verleend.