Gebied orkaan Sandy

Amerika zet zich schrap voor orkaan

maandag 29 oktober 2012

Een storm van historische omvang daar zijn tientallen inwoners van de oostkust van VS bang voor. Vanavond of uiterlijk dinsdagochtend vroeg raast orkaan Sandy over steden als New York.  Het openbare leven ligt grotendeels stil en circa 7400 vluchten richting de oostkust zijn geannuleerd.Nog onzeker is waar de orkaan aan land zal komen maar mogelijk zal dit in de regio van New York en Yersey zijn. Het gebied heeft tientallen miljoenen inwoners en de stad New York heeft zondag opdracht gegeven om in de lager geleden gebieden 375.000 inwoners te evacueren vanwege overstromingsgevaar. Scholen blijven vandaag dicht in New York.

Vanaf zondagavond om 19:00 heeft New York alles treinen, metro's en bussen stil gezet. De stad is bang dat de ondergrondse onder water zal komen staan door de storm.

Gebied orkaan  SandyVia de crisiskaart van Google zijn de laatste ontwikkelingen van de storm te volgen en is te zien welke locaties worden geëvacueerd.

Vluchten New York en oostkust VS

Ook het vliegverkeer van en naar de oostkust zal worden gestaakt. Inmiddels hebben luchtvaartmaatschappijen 7400 vluchten van en naar de Amerikaanse oostkust geannuleerd. Hieronder zijn ook honderden binnenlandse vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

KLM heeft tot op heden drie vluchten (retour) geschrapt die vandaag vanaf Schiphol zouden vertrekken. AirFrance heeft alle vluchten naar New York en Washington geannuleerd.

Orkaan

De storm eiste al slachtoffers en doden in het Caribisch gebied. Over een breedte van circa 165 kilometer heeft Sandy orkaankracht, maar over een front van meer dan 1100 kilometer is er nog sprake van een tropische storm.

Obama

"Het is een grote en zware storm" dat zei de president van Amerika na een bezoek aan de federale rampendienst FEMA in Washington. De Amerikaanse bevolking werd zondag door de Amerikaanse president Barack Obama gewaarschuwd om de orkaan serieus te nemen. Obama gaf tevens aan dat het 'belangrijk is om grootschalig en snel te reageren" op schade door de orkaan. 

Op de oproep in New York om extra water en voedsel in te slaan hebben is massaal gereageerd. Autoriteiten adviseerden ook om batterijen en zaklampen in huis te hebben in verband met mogelijke stroomuitval. Supermarkten waren overvol door mensen die water, brood, ingeblikt voedsel en toiletpapier insloegen.