Definitief geld terug voor passagiers bij vlucht vertraging

dinsdag 23 oktober 2012

Luxemburg – Vliegpassagiers hebben vanaf drie uur vertraging recht op compensatie. Dat is het oordeel van het Europese Hof. Luchtvaartmaatschappijen stelden de wetgeving ter discussie en wilden niet betalen bij vlucht vertraging. Het hoogste rechtsorgaan van Europa heeft hier vandaag met haar uitspraak een einde aan gemaakt.

Op basis van Europese wetgeving maken vliegpassagiers al sinds 2009 aanspraak op een vergoeding die kan oplopen tot 600 euro. De vlucht moet dan meer dan drie uur vertraging hebben opgelopen en er mag geen sprake zijn van buitengewone omstandigheden, zoals een onverwachte staking of extreme weersomstandigheden.Luchtvaartmaatschappijen, belangenorganisaties en passagiers bleven onenigheid houden en een bevestiging van de wetgeving was noodzakelijk. In mei van dit jaar oordeelde de Advocaat-Generaal van het Europese Hof al dat er geen enkele reden bestaat om de wetgeving ter discussie te stellen. Dit oordeel is nu bevestigd door het Europese Hof. Ook gaf het Hof aan dat de wetgeving met terugwerkende kracht kan worden toegepast.

Geld terug vragen

Europese rechters stellen passagiers keer op keer in het gelijk maar het terugkrijgen van geld blijft lastig. ”Waarschijnlijk zal dit ook na deze uitspraak zo blijven” volgens Vlucht-vertraagd.nl, belangenbehartiger van vliegpassagiers. De uitspraak gaat de luchtvaart honderden miljoenen euro’s kosten en daar zijn ze niet blij mee.

Rechten van passagiers worden steeds beter gewaarborgd. Het Europees parlement is bezig om vermelding van de rechten van vliegpassagiers op ieder vliegticket te gaan verplichten.