Alitalia gaat banen schrappen

zaterdag 20 oktober 2012

Vakbonden en het bestuur van Alitalia zijn in gesprek. De luchtvaartmaatschappij wil namelijk 700 banen schrappen maar de vakbonden verwerpen het banen verlies, er moeten alternatieve maatregelen komen. 
In de eerste helft van 2012 heeft Alitalia een verlies geboekt van meer dan 200 miljoen euro. In 2008 was de maatschappij bijna failliet en werd ze overgenomen door een groep van Italiaanse industriëlen. Air France-KLM heeft destijds een belang van 25 procent genomen in Alitalia. Air France personeel en het personeel van het Franse spoorwegmaatschappij SNCF hebben ook te kampen met voorgenomen reorganisatieplannen. Algehele staking is het alarmsignaal dat ze willen afgeven. Ze hebben opgeroepen om op 26 oktober, het begin van de herfstvakantie in Frankrijk, het werk neer te leggen. Onenigheid over het schrappen van banen en andere efficiëntie maatregelen heeft bij luchtvaartmaatschappij Lufthansa in september geleid tot massale stakingen. Tot driemaal toe moest Lufthansa vluchten annuleren tot een hoogtepunt van circa duizend geannuleerde vluchten op de derde stakingsdag. Vakbonden en Lufthansa zijn nog steeds in gesprek.