Algehele staking Air France en Franse spoorwegen SNCF

donderdag 18 oktober 2012

Parijs -- De vakbonden van personeel van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France en de spoorwegmaatschappij SNCF hebben opgeroepen tot een algehele staking. Op 26 oktober als de herfstvakantie in Frankrijk start willen de vakbonden gaan staken.Het moet een alarmsignaal zijn op de voorgenomen reorganisatieplannen aldus de vakbonden. 
Het reorganisatieplan Transform 2015 zou bij Air France de komende twee jaren 5000 arbeidsplaatsen kosten uiteraard tot woede van de bonden. Die keren zich ook tegen voorstellen om de stakingswet te wijzigen. 

Veel Europese luchtvaartmaatschappijen kampen met hetzelfde probleem. Reorganisatieplannen zorgen ook bij Lufthansa en Alitalia voor het schrappen van veel banen en ook het grondpersoneel van Italiaanse luchthavens ging in staking.

In Frankrijk blijft het dus niet alleen bij de luchtvaartmaatschappijen maar zijn er meerdere vervoersbedrijven die waarschijnlijk gaan staken. Afgelopen zomer gaf een vergelijkbare situatie veel problemen in Italië. In Italië lag het trein, metro en het vrachtverkeer meerdere dagen plat als gevolg van stakingen.Franse media meldden woensdag dat de bonden overwegen de staking langer dan een dag te laten duren. Donderdag 25 oktober wil personeel van regionaal vervoer rond Parijs, de RATP, in staking gaan over looneisen.